MEB'in rotasyon gerekçesi doğru mu?

MEB'in rotasyon gerekçesi doğru mu?

Yeni öğretmenlik meslek kanunu bağlamında rotasyon konusu çok gündeme gelmektedir. Konu hakkında eski bir değerlendirmeyi yeniden paylaşıyoruz.

Yeni öğretmenlik meslek kanunu bağlamında rotasyon konusu çok gündeme gelmektedir. Konu hakkında eski bir değerlendirmeyi yeniden paylaşıyoruz.

MEB öğretmenlere uygulanacak rotasyonun gerekçelerini aşağıdaki başlıklarda özetleyebiliriz.

- Merkezlerdeki kadroların çok dolu olduğu ve bu yerlere kırsalda görev yapan öğretmenlerin yıllarca gelemediği,

- Merkezde çalışan tecrübeli öğretmenler birikimi ve başarılarını kırsalda da paylaşsınlar başarısız öğretmenler de hep aynı okulda kalmasın...

- Merkezde Norm fazlası öğretmenlerin olduğu ve bunları yerleştirebilmek...

Merkezlerdeki kadroların çok dolu olduğu ve bu yerlere kırsalda görev yapan öğretmenlerin yıllarca gelemediği,

Merkezdeki okulların dolu olduğu gerçeğini kimse inkar edemez. Kırsaldaki arkadaşların bu okullara gelemedikleri de gerçek çünkü kadro dolu ise sirkülasyon olmaz.

Peki rotasyon bu durumu tersine çevirir mi ? Hayır çevirmez. Çünkü:

Rotasyona tabi olan öğretmen rotasyona tabi olan öğretmenle yer değiştireceği için rotasyona tabi olmayan yani mevcut durumda 8 yıl olan süreyi doldurmadığı yada düşük puanlı olduğu için bu kadrolara gelemeyecektir. Adeta merkezdeki A öğretmen ile B öğretmen becayiş yapmış olacaklardır. Yani sadece okulları değişecektir. Hem bu öğretmenlerimiz gerçekten bir okulda çok uzun süre kalmışlarsa puanları da yüksek demektir o zaman rotasyonun kırsaldakine bir faydası olmaz.

Merkezde çalışan tecrübeli öğretmenler birikimi ve başarılarını kırsalda da paylaşsınlar başarısız öğretmenler de hep aynı okulda kalmasın...

Burada öğretmenin istemediği bir tasarrufu bakanlık kullanıyor gibi görünüyor. Eğer öğretmen istiyorsa zaten bir şekilde kurumunu değiştirir. Siz öğretmeni, başarısız bu okulda kalmasın diye gönderirseniz gideceği okulda başarılı olacağını mı sanıyorsunuz? Yada isteği dışında kurumu değiştirilen, çoluk ve çocuğundan ayrı kalan öğretmenden verim alınabileceği mi sanılıyor?

Peki mevcut okulunda 20 yıldır çalıştığı halde başarılı ise, mutlu ise ve çalışmaya da devam etmek istiyorsa siz başarısını mı cezalandıracaksınız?

Başarısız, çalışma şevi bitmiş öğretmenle ilgili çözüm arıyorsanız bunun yolu bu değildir. Bu yolu seçerseniz yanlış yapar, devleti zaafiyete uğratır, kendi başarısızlığınızı itiraf etmiş olursunuz. Çünkü eğitimde kişisellik, başarısızlık, verimsizlik kabul edilemez... Buna mutlak çare bulunmalıdır.

Merkezde Norm fazlası öğretmenlerin olduğu ve bunları yerleştirebilmek...

Merkezde neden norm fazlası öğretmen var ve aynı ilde boşluk varken neden buralara gönderilemiyorlar? Yani bir ilde A ilçesinde fazla öğretmen var B ilçesinde ise açık var be koskoca bakanlık bu sorunu çözemiyor. Bunun da sebebini rotasyon olmamasına bağlıyor. Kural belli, mevzuat belli norm fazlası varsa kuralı işletmelisiniz. Yoksa işlettiğinizde bakan yakınları, siyasi yakınları, bürokrat yakınları mı etkileniyorlar... Yoksa bu fazlalıklar onlar yüzünden mi gerçekleşti özellikle Ankara'da?

Norm fazlası kuralı işletilse yukarıdakiler düşük puanlı olduğundan boş olan gelişmemiş ilçelere gitmek zorunda kalacaklar. Rotasyon uygulanınca yüksek puanlı olanlar yerlerinden olacaklar.

Bu gerekçeler mantıklı değildir.

Bahsettiğimiz bakanlık Milli Eğitim Bakanlığı, bakanı Prof., Müsteşarı Doçent olan yani bilim insanlarınca yönetilen bir bakanlık.

Peki onlara soruyoruz Rotasyonun bilimsel dayanağı var mıdır? Yani bu konuda bir araştırma yapılmış mıdır?

Gelişmiş ülkelerde, eğitimde önde olan ülkelerde böyle bir uygulama var mıdır?

İşte cevap verilmesi gereken soru budur.

Son 10 yılda öğretmenler zaten sürekli rotasyona tabi oldular. Bu nedenle sirkülasyon vardı fakat nedense yeniden gündemde.

İsteğe bağlı yer değiştirmeleri saymazsak;

- Liseler Anadolu Lisesi, Meslek lisesi dönüşümüne tabi oldu öğretmenler zorunlu olarak gittiler,

- 4+4+4 geldi okullar ilkokul ve ortaokula ayrıldı ve öğretmenler yine zorunlu olarak başka okullara aktarıldılar.

- Şimdi de zorunlu rotasyona tabi tutuluyorlar. Sayı 400bin değilmiş 120bin miş. Aman en kadar da az.

Rotasyon kadrolaşmanın son ayağı mı?

İlçe müdürü, şube müdürü kadrolaşmasının ardından onların eliyle okul müdürleri ve müdür yardımcılarının görevlerine son verildi. On binlerce yönetici...

Şimdi de on binlerce kadroya atama pardon görevlendirme yapılıyor. Okulları dolaşıyoruz ve görüyoruz ki: okul müdürleri yeni fakat öğretmenler eski... yani müdüre rahat çalışma ortamı yok. O zaman rotasyon yapalım bu okuldaki kıdemli öğretmenleri gönderelim ki müdürler rahat etsinler... Bu hesap bence güzel hesap...

Rotasyon yapacaksınız da ne olacak?

Hadi büyükşehirlerde çok sorun olmaz da küçük şehirlerde bir ilçede aynı branşta rotasyona tabi yada boş kadrosu olan başka okul yoksa öğretmeni yüzlerce km'ye gönderdiğinizde, eşinden, evinden koparacaksınız. Eş durumu sorunu çıkacak yine sıkışacaksınız. Kaldı ki mevcut durumda bile eş durumunu (il içi) çözemiyorsunuz.

Öğretmen taşınacak, ev tutacak, belki kiraya çıkmak zorunda kalacak ve siz bu öğretmenden randıman bekleyeceksiniz.

Kıdemsiz öğretmenlerin merkeze alınacağı beklentisinin doğru olmadığı ortaya çıkacak, yukarıda açıkladığımız durumlar gerçekleşecektir.

İşin en acı yanı da Milli Eğitim Bakanlığı gibi ülkenin tamamına hitap eden bir bakanlıkta bilimsel gerçekler yada gerekçeler değil, siyasi ve bürokratik yaklaşımların hakim olmasıdır.

Maksut BALMUK

Öğretmen

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum