Meb'e Soru: " Mr. And Miss Brown Da Gelecek Mi?"

Meb'e Soru: " Mr. And Miss Brown Da Gelecek Mi?"

19 Mart Tarihli Hürriyet Gazetesinde Nuray Babacan imzasıyla yayınlanan haber eğitim camiası içinde infial yarattı. Kara mizah örneği de sayılacak bu habere göre Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki yıldan itibaren yılda 10 bin olmak üzere 4 yılda 40 bin ya

 

Öğretmen ithal etmenin gerekçeleri haber içinde şöyle açıklanıyor:
“Her çocuk en az bir yabancı dil konuşacak” sloganından hareketle yabancı öğretmenler, “İngilizce dil dersi” için istihdam edilecek. Yoğun İngilizce eğitimi veren özel okullardaki benzer modellerden yola çıkılarak, devlet okullarında ana sınıfından itibaren 4 yıl boyunca İngilizce eğitimi amaçlayan projede çocuklar, anadil öğrenir gibi eğitilecekler. Proje, 8 yıllık kesintisiz eğitim boyunca sürecek. Öğretmenlerin öncelikle hangi ülkelerden tercih edileceği de ele alındı. Öğretmenler Avustralya, Kanada, ABD ve İngiltere gibi ülkelerden getirtilecek…”

Anadil adı üstüne ana ocağında, beşikte öğrenildiğine göre bakanlığımızın öğretmen yerine yabancı ana getirtmesi de düşünülebilirdi, atlanmış demek ki. Her şeyi tam, yabancı mürebbiyesi eksik okullarımızda çalışacak bu ithallerin maaşının ne kadar olacağı açıklanmamış. Yoksulluk sınırında yaşayan kadrolu öğretmen, iş akdi havada sözleşmeli öğretmen, ayda 400 Liraya ücretli öğretmen çalıştırmak kolay. Elin Conisi aynı paraya değil ders, selam bile vermez.

Bakanlığın “yoğun İngilizce eğitimi veren okullar” dediği bildiğin özel okuldur. Veliden eşek yüküyle para alıp ataması yapılmayan öğretmenlere ölü eşek parasına yıl boyu ders anlattırırlar. Yabancı öğretmenler de çalışır elbet. Bunların gerçekten öğretmen olanları en az 5 Türk öğretmen fiyatıyla atar imzayı. Ucuz olanlar öğretmen falan değildir, yalnızca kendi anadilini okuyup yazabilen yabancılardır.

Yüz binlerce öğretmeni atama mağduru edenler nasıl bir vicdan ve hangi planlamayla dışarıdan öğretmen getirtmekten bahsedebilir?  Anadolu Liselerinden İngilizce hazırlık sınıfını kaldıran, süper liseleri kapatan, diğerlerinde ders saatlerini azaltan, kendi İngilizce öğretmeni matematik sorularıyla KPSS de sınayan, bunu başaranı bile atamayan MEB’in yabancı dil öğretme aşkına gözlerimiz yaşardı, ama gülmekten.

Bu tuhaflığa karşı söylenecek çok şey var. Elektronik postama düşen bir ileti hepsini içeriyor. Ben yalnızca altını imzalıyorum:
“Biz atanamayan öğretmenler olarak aldığınız bu kararı canı gönülden destekliyoruz. Hatta bayrak taşıyıcıları olmak isteriz. Herkese İngilizce Eğitimi nasıl olur gösterdiniz. Oxford, Cambridge falan halt etmiş. Uğraşıp yayın hazırlamak, müfredat değişikliği, ders sayısını arttırmak, yok efendim sınıf mevcudunu azaltmak. Bu tür boşa uğraşları geçip direkt ithal öğretmen almak çok akıllıca bir davranış. Bu fikri ortaya atan pratik zekalı bürokratımızı içtenlikle kutlar, başta sayın bakanımız olmak üzere bu fikre destek veren aydın insanlara teşekkürü bir borç biliriz. Biz İngilizce Öğretmenleri olarak bu girişimi eksik bulduğumuzu belirtip bir kaç ekleme daha yapmanızı rica ediyoruz (gerçi o pratik zekalı bürokratımız kesin düşünmüştür ama...)

1- Malumunuz İngiliz ve Amerikan dostlarımız konuşurken çokça jest ve mimik kullanırlar. Bu açığımızı kapatmak için ithal jest-mimik öğretmeni istiyoruz. Jest ve mimiksiz bir İngilizce boynuzsuz öküze benzer.

2- Bizim komiklik anlayışımızla yabancılarınki farklı. Maazallah yabancı bir espiri yaparsa anlayamayabilir çocuklar. Su gibi konuştukları İngilizce de boşa gider. Bu yüzden 40.000 adet Mr. Bean ve Jay Leno ithal edilmesi uygun olacaktır.

3- Şimdi bizim çocuklar boş zamanlarında top, seksek, uzuneşek gibi bir takım çağ dışı oyunlar oynarlar. Allah aşkına su gibi İngilizce konuşan bir çocuğa yakışır mı! Bu durumu önlemek için baseball ve rugby öğretebilecek ithal beden eğitimi öğretmenleri getirilmesini istiyoruz. Beden derslerinde Arsenal, Liverpool gibi takım forması giymek de zorunlu tutulursa daha bir güzel olur.

4- Son olarak, bizim çocuklar kara kaşlı kara gözlüdür. Hiç kara kara ingilizce konuşulur mu! Londra aksanı konuşan bir Ortadoğulu akılları karıştırabilir. Karışıklığın önüne geçebilmek için her eğitim yılının başında öğrencilere renkli lens ve sarı saç boyası dağıtılması isabet olacaktır.

Sayın yetkililer haddimiz olmadan size bir kaç öneride bulunduk umarım kızmazsınız. Siz ve sizin gibi ileri görüşlü, cin fikirli insanlarla Türkiye Atamın da dediği gibi " Muasır Medeniyet Seviyesi" ne ulaşacak hatta burun farkıyla geçecektir. Size yine Mustafa Kemal’in bir sözüyle veda ediyoruz: "GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER"

Yazarın Notu: İthal öğretmenle Milli Eğitim vermeye kalkanlar, genel seçimde oyu Mr. And Miss Browndan alırlar.
 

Cansel Güven
Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı
[email protected]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.