MEB'de tayin olmanın yeni yöntemi
Öğretmenlerin illerarası nakil dönemlerini beklemeden Ankara ve İstanbul gibi illere tayin olmasının yolu açıldı
MEB'de İllerarası tayin olmanın yeni yöntemi
Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı merkez teşkilatında bazı okul ve kurumlar bulunmaktadır. Örneğin; Açık öğretim ortaokulu, açık lise, akşam sanat okullları, hizmetiçi eğitim enstitüleri, vb.
Bu okullara atama ve tayin işlemleri herhangi bir kritere ve takvime bağlı olmaksızın direk bakanlık tarafından yapılmaktadır. Peki bu okullara son dönemde atamalar nasıl olmaktadır?
İllerarası tayin olmak için puanı ve özür durumu bulunmayan öğretmenler kendilerine referans olabilecek birilerine ulaşarak durumu MEB'e bildirilmekte ve bu öğretmenlerin tayinleri Ankara'da bulunan merkez teşkilatı okullarına yapılmaktadır.(Özellikle son dönemde haftada 5-10 öğretmen bu şekilde merkeze gelmişlerdir). Tabii ki olay burada bitmiyor. Daha sonra bu öğretmenler norm fazlası oldukları gerekçesi ile yine puan ve kriter aranmadan hangi ile istiyorlarsa o ildeki okul ve kurumlara tayin edilmektedir. Kısacası atamalar gayet yasal görünmektedir, ancak bir nevi hülle yapılmaktadır.
Doğu'da ve Güneydoğu'da öğretmen bulunmadığı gerekçesi ile sözleşmeli ve KPSS olmadan öğretmen alınmasının konuşulduğu şu günlerde, bu bölgedeki öğretmenlerin hülle yolu ile torpil ve referans kullanılarak başka yerlere atanması konusunda yeni Milli Eğitim Bakanı'nın bilgisi olmadığını düşünmekteyiz.
Burada sayın Bakanın bürokratlarına danışarak şu sorulara cevap vermesi istenebilir.
- Hizmet puanı yetmediği ve özür durumu bulunmadığı halde başka illerden merkez teşkilata alınarak daha sonra istediği okula atanan kaç öğretmen vardır?
- İstanbul'da görev yapmasına rağmen puanı yetmediği için atanamadığı bir okula atanmak için önce merkez teşkilatındaki bir okula atanan birkaç gün sonra da İstanbul daki evinin yanındaki okula atanıp üstüne birde yolluk, yevmiye, harcırah vb. alan öğretmenler var mıdır?
Bunlar ve benzer sorular çoğaltılabilir. Ancak hem doğuda öğretmen tutamıyoruz diyoruz hem de referansı güçlü öğretmenleri okullarından çekip merkeze alıyoruz.
Adaletin birgün herkese lazım olacağı sözünden hareketle MEB'e önerimiz belirli bir takvime bağlanmış tayin dönemleri dışında özellikle iller arası tayin yapmamasıdır. Bu durum öğretmenler arasında iş barışını bozmakta ve Bakanlığa güveni sarsmaktadır.
Saygılarımızla
Türkiyeeğitim Özel Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.