MEB Özel Kalem Müdürü'nün çocuğuna kıyak

MEB Özel Kalem Müdürü'nün çocuğuna kıyak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Kalem Müdürü Pınar Cengiz'in oğlu Furkan Ozan Cengiz, 21-22 Eylül'de kamuoyuna duyurulmadan gerçekleştirilen ek yerleştirmelerde Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP) 422,998 olmasına karşın taban puanı 472,153 olan Çankaya

MEB Özel Kalem Müdürü Cengiz'in oğlunun OYP'sinin 50 puan üstündeki okula yerleşmesi kamuoyuna yeterince duyurulmadan yapılan ek yerleştirmedeki şaibeyi gözler önüne serdi.

MEB'in 2010 yılındaki “Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Tercih ve Yerleştirme Takvimi”nde yer almamasına karşın 2010-2011 eğitim-öğretim yılının başlamasının ardından yalnızca bir gün süreyle ve tek okul tercih etme hakkıyla gerçekleştirdiği ek yerleştirmede büyük bir skandal ortaya çıktı. 26 Temmuz'da açıklanan 1. yerleştirme, 16 Ağustos'ta açıklanan 2. yerleştirme sonuçlarının ardından 20 Eylül 2010 tarihinde yalnızca MEB'in internet sitesinde duyurulan ve kamuoyundan adeta gizlenen “tek okul tercih” hakkıyla 21-22 Eylül'de bir gün süreyle Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu, Anadolu Öğretmen ve Anadolu Sağlık Meslek Liseleri'ne ek yerleştirme yapılacağı açıklandı. Ek yerleştirmeye, herhangi bir okulda kayıtlı iken başka bir okulda eğitim görmek isteyen öğrenciler, kayıt hakkı kazandığı halde kaydını yaptırmayanlar ile OYP'si 196'dan yüksek olup hiçbir okula kayıt hakkı kazanmamış olan öğrenciler başvurdu. Kamuoyunda yeteri kadar duyurulmadan yapılan ek yerleştirmede öğrencilere yalnızca bir okul tercih etme hakkı tanındı. MEB'in sessiz sedasız bir şekilde gerçekleştirdiği ek yerleştirmenin okullara öğrencinin kaç taban puanla girdiğinin açıklanmaması da kamuoyunda bir gün içinde yapılan ek yerleştirmelerin şaibeli olduğu kuşkularını da beraberinde getirdi.


İlk yerleştirmede Çankaya Lisesi

Sözkonusu ek yerleştirme kapsamında MEB'de üst düzey bir yöneticinin oğlunun Ankara'nın en başarılı liseleri arasında gösterilen bir liseye girdiği ortaya çıktı. Cumhuriyet'in ulaştığı bilgilere göre Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Pınar Cengiz'in Furkan Ozan Cengiz adlı oğlu 26 Temmuz 2010'da açıklanan Birinci Yerleştirme Sonuçları'nda 422,998 OYP ile taban puanı 413,777 olan “11361 kodlu” Çankaya Lisesi'ni kazandı. İkinci yerleştirmelere de başvuran Cengiz, 16 Ağustos 2010'da açıklanan sonuçlara göre Çankaya Lisesi'ndeki yerini korudu.


422 puanla 472 puanlık okula yerleşti

Ozan Cengiz, bakanlığın bir gün içinde gerçekleştirdiği ek yerleştirmelerde ise taban puanı 472,153 olan 17605 kodlu Çankaya Milli Piyango Anadolu Lisesi'ne yerleşti. Yaklaşık 50 puan fark olmasına karşın MEB Özel Kalem Müdürü'nün oğlunun Çankaya Milli Piyango Lisesi'ne ek yerleştirmede açılan kontenjanın son sırasından girmesi de dikkat çekti. Cengiz, ek yerleştirmede söz konusu okul için ayrılan 19 kontenja son sıradan yerleşti. Cengiz'in OYP'sinin 422,998 olmasına karşın başkentte en yüksek puanla öğrenci alan okullardan Çankaya Milli Piyango Anadolu Lisesi'ne yerleşmesi kimseye duyurulmadan yapılan ek yerleştirmenin şaibeli olduğunu gözler önüne serdi. Annesi MEB'in protokolünde bakandan sonra ikinci sırada gelen Cengiz, böylece puanının 50 puan üstündeki prestijli bir lisede okumaya hak kazandı.
CUMHURİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.