MEB, mevzuat değişikliği ile seminer sonrası için idari izin işlemine son vermelidir

MEB, mevzuat değişikliği ile seminer sonrası için idari izin işlemine son vermelidir

Milli Eğitim Bakanlığı, yönetmelik değişikliği yaparak, yönetmelik ile getirilen seminer zamanları ile ek ders esasları arasındaki çelişkiyi gidermelidir.

Seminer yani Mesleki Çalışmalar 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 43. maddesinde aşağıdaki şekilde yer almaktadır.


"Madde 43 - İlköğretim okulların yaz tatili, sınavların bitimi tarihinden yeni öğretim yılının başına kadar sürer.

a) Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız iki ay izinlidirler.

Ancak, bu iki aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmeliğinde saptanacak meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlüdürler.

b) Tek öğretmenli okullarda görevli öğretmenlerin yaz tatili izinleri, bölge ilköğretim müfettişleriyle, İlçe eğitim müdürü tarafından okul ve kurumların korunması da göz önünde tutularak ayarlanır.

c) Okul müdürleriyle müdür yardımcıları tatil aylarında okul işlerini ayarlamak ve düzenlemek şartı ile, sıra ile izinlerini kullanırlar."


YÖNETMELİKLER; DERSLERİN KESİM TARİHİNDEN TEMMUZ AYININ İLK İŞ GÜNÜNE, EYLÜL AYININ İLK İŞ GÜNÜNDEN DERSLERİN BAŞLANGIÇ TARİHİNE KADAR GEÇEN SÜRELERDE MESLEKİ ÇALIŞMA ÖNGÖRMEKTEDİR

26.07.2014 Tarihli ve 29072 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğretmenlerin mesleki çalışmaları" başlıklı 38. maddesinde aşağıdaki şekilde yer almaktadır.

"Öğretmenlerin mesleki çalışmaları

MADDE 38 - (1) Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon alanlarında, bilgi ve görgülerini artırmak, yeni beceriler kazandırmak, eğitim ve öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programları hazırlamak ve uygulamak amacıyla derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar; yıl içinde ise yıllık çalışma programında belirtilen sürelerde mesleki çalışma yapılır."


07.09.2013 Tarihli ve28758 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğretmenlerin mesleki çalışmaları" başlıklı 87. maddesinde aşağıdaki şekilde yer almaktadır.

"Öğretmenlerin mesleki çalışmaları

MADDE 87- (1) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) Ortaöğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç tarihine kadar geçen sürelerde mesleki çalışma yaparlar. Mesleki çalışma programı, okul müdürlüğünce yönetici ve öğretmenlere bir hafta önceden duyurulur."


Yukarıda yer verdiğimiz mevzuata göre öğretmenler; temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar mesleki çalışma yani seminer çalışması yapmak zorundadırlar.

EK DERSLE İLGİLİ ESASLAR; İKİ HAFTA MESLEKİ ÇALIŞMA VE 15 SAAT EK DERS ÜCRETİ ÖNGÖRMEKTEDİR

Bu görevlerine karşılıkta; 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan ve 16/12/2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir." hükümlerine göre iki haftayı geçmemek şartıyla 15 saat ek ders ücreti ödenmektedir.

YÖNETMELİKLER İLE EK DERS ESASLARI ÇELİŞMEKTEDİR

Fakat yukarıdaki Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde; "...derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar;" demesine Ek dersle ilgili esaslardaki "iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir." hükümleri birbiri ile çelişmektedir.

Yönetmelikler örneğin "...derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe kadar" demesine rağmen Ek Dersle İlgili Esaslar "iki haftayı geçmemek üzere 15 saat ek ders ücreti ödenir" şartı koymaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda takvim nedeniyle okulların ders kesim ve başlangıç tarihleri ile ayların başlangıç tarihleri uymadığında ya seminer dönemleri iki haftadan eksik yada iki haftadan fazla günlere denk gelmiştir. Bu nedenle de bakanlık iki haftadan fazla olan bu günlerde öğretmenleri idari izinli sayarak sorunu çözme yoluna gitmiştir.

Gelelim günümüze Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, öğretmenlerin talebi üzerine, 2017 yılı Haziran dönemi mesleki çalışmalarına yönelik açıklama yaparak Haziran dönemi mesleki çalışma faaliyetlerinin 12 ila 30 Haziran tarihleri arasında yürütüleceğini, ilk bölümünün öğretmenin kendi okulunda, ikinci bölümünün ise öğretmenin istediği il/ilçede gerçekleştirebileceklerini söylemiştir.

ÖĞRETMENLERİN 28-29-30 HAZİRAN GÜNLERİNDE OKULA GELMEMELERİ İÇİN İDARİ İZİNLİ SAYILMALARI GEREKMEKTEDİR

Bilindiği üzere dersler 9 Haziranda kesilecek ve Müsteşarın açıklamalarına göre de 12 Haziranda başlayacak seminer çalışmaları 30 Haziranda bitecektir. Fakat yönetmeliklere göre "...derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe kadar" okulda bulunmak zorunda olan öğretmenlere ek dersle ilgili esaslara göre iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenecektir.

Bu nedenle Öğretmenler Seminer Döneminin iki haftasından fazla olan ve Ramazan Bayramı sonrasına denk gelen 28-29-30 Haziran günlerinde yine idari izinli sayılacak mıdır?

Eğer Öğretmenler idari izinli sayılmazsa mevzuat gereği okullara gelmek zorunda kalacaklar fakat herhangi bir görevi olmayacağı için karşılığında da ek ders ödemesi yapılmayacaktır. Bu durumun önüne geçmek için geçtiğimiz yılarda hem Haziran hem de Eylül dönemlerinde defalarca yapıldığı gibi öğretmenler idari izinli sayılmalıdırlar. Ayrıca defalarca tekrarlanan idari izin sorununun çözümü için mevzuatta değişiklik yapılması gerekmektedir.

MEB, MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ İLE SEMİNER SONRASI İÇİN İDARİ İZİN İŞLEMİNE SON VERMELİDİR

Mesleki çalışmalardaki tarih sorunlarını ve Yönetmelikler ile Ek Dersle İlgili Esasların çelişmesini ortadan kaldırmak için aşağıdaki şekilde mevzuatların değiştirilmesi gerekmektedir.

"Yönetici ve öğretmenlere, genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyon alanlarında, bilgi ve görgülerini artırmak, yeni beceriler kazandırmak, eğitim-öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programları hazırlamak ve uygulamak amacıyla derslerin başlangıcından önceki iki hafta süresince ve derslerin kesiminden sonraki iki hafta süresince meslekle ilgili çalışma yaparlar. Bu çalışmalar içerisine denk gelen resmi tatiller ve idari izinler çalışma sürelerine dahildir. Bu çalışmalarına, fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir."

Ahmet KANDEMİR

memurlar.net

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.