MEB, Maliye'den ek atama izni isteyemez
Bugün iki gazete birden Şubat'ta 40 bin öğretmen atamasına dair haberler yer aldı
Bugün hem Takvim hem de Habertürk Gazetesinde, Şubat'ta 40 bin öğretmen ataması için, MEB'in Maliye'den ek atama izni isteyeceğine dair haberler yer aldı.
Ancak bu haberlerin doğru olması şu noktalardan dolayı mümkün değildir.
1- Geçmiş atama dönemlerinin hiçbirisinde, Şubat'ta 40 bin atama olmamıştır. Genel olarak, yaz dönemi atama dönemlerinde büyük sayıda, Şubat'ta ise bunun 3'te veya 4'te biri oranında atama olur. Dolaysıyla Şubat'ta yapılabilecek atama sayısı ya 10 bin ya 15 bin olacaktır.
2- Ek atama izni, Maliye Bakanlığından alınmaz. Atama izinleri için Kanun çıkarılması lazımdır.
3- MEB için, 47 bin kadro ihdası yapılmıştı. 10 bin boş kadro kalmıştır. haberlerde sanki MEB'in bu 10 bin kadroya atama hakkı olduğu intibaı oluşturulmaktadır. Oysaki, bu 10 bin boş kadroya dahi atama yapabilmek için, kanuni düzenleme gerekmektedir. Kanuni düzenleme yapılmadı sürece, boş olan 10 bin kadroya atama yapılması dahi mümkün değildir.
4- 1 Kasım'daki seçimin yaklaşması dolaysıyla, bu şekilde yanıltıcı haberler yapmanın ne hükümete ne de adaylara hiçbir faydası bulunmamaktadır.
İŞTE HABERTÜRK VE TAKVİM'DE YER ALAN HABER
MEB, Maliye'den 25 bin öğretmen için ek kadro isteyecek
Sınıf öğretmenliği başı çekiyor
Milli Eğitim Bakanı Avcı'nın önceki gün Eskişehir'de öğretmen atamalarıyla ilgili yaptığı açıklama heyecan yarattı. Gelecek yıl şubat ayında öğretmen ataması yapılıp yapılmayacağı sorusuna Bakan Avcı, "Kesin bir açıklama yapmayayım ama değerlendiriyoruz. Yasa gereği senede bir atama yapılabiliyor. Ancak Meclis açıldıktan sonra değerlendirmelerimizi tamamlayıp karar vereceğiz. Ama gençlerimizi memnun edeceğimizi tahmin ediyorum" cevabını vermişti.
TBMM'den bu yıl 47 bin öğretmen kadrosu alındı. Maliye Bakanlığı da 47 bin atama için MEB'e izin verdi. 15 Eylül'de yaptığı atamalarda kadronun 37 binini kullanan MEB, kalan 10 bin atamayı ise şubatta kullanmayı hedefliyordu. Ancak şubatta daha fazla atama yapmak için harekete geçen MEB, ilk adım olarak Maliye Bakanlığı'ndan ek kadro talep edecek. Maliye Bakanlığı'nın şubat ayı için 25-30 bin öğretmen kadrosuna izin vereceği ifade ediliyor.
SINIF ÖĞRETMENLİĞİ BAŞI ÇEKİYOR
37 bin öğretmen kadrosuna atanmak için 161 bin 975 kişi başvuruda bulunmuştu. En çok öğretmen alınan alanlar sınıf öğretmenliği, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi, ilköğretim matematik, okul öncesi öğretim, Türkçe, özel eğitim, fen bilimleri-fen ve teknoloji, rehberlik, matematik oldu. Şubatta da en çok bu alanlara atama yapılması bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.