LYS Sosyal'de Bitlis Şampiyon

LYS Sosyal'de Bitlis Şampiyon

İlk 10 ilde İstanbul yok Sosyal'de Bitlis sampiyon

1 milyon 856 bin 890 kişinin katıldığı üniversiteye giriş vizesi LYS sonuçları açıklandı. 10 binin üzerinde aday sıfır çekti, 77 kişinin sınavı iptal edildi, 233 kişi kopya çekti, TS'de Bitlis, TM ve MF'de kızlar birinci oldu, en başarılı okullar Fen Liseleri, en başarısız okullar yine meslek liseleri.




YÜKSEK Öğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ünal Yarımağan'ın Lisans Yerleştime Sınavları (LYS) ile ilgili açıklamalara 1 milyon 856 bin 890 kişinin girdiği sınavda Türkçe Matematik (TM) ve Matematik Fen'de (MF) kızlar daha başarılı oldu. Sonuçları dün açıklayan Yarımağan, sınavda en kolay testin Almanca ile Türk Dili ve Edebiyatı, en zor testin ise Felsefe olduğunu aktararak, şöyle konuştu:

2009'da 30 bin sıfırcı vardı

“Sınavı geçerli sayılan 1 milyon 856 bin 813 kişiden 10 binin üzerinde aday sıfır çekti. Geçen yıl 1 milyon 324 bin kişinin sınavı geçerli sayılmış, 29 bin 927'si sıfır çekmişti. Bilgisayarla kopya taraması yapıyoruz. Bunlardan kopya çektikleri çok belli olanların sınavını iptal ediyoruz. Bu sınavda 233 kişinin kopya çektiği belirlendi. Bu adayların sınavı geçersiz sayılmıyor. Hangi testse ondan sıfır alıyor. Sıfırcı öğrencilerin tam sayısını özellikle açıklamıyoruz. Çünkü basın genelde işin negatif kısmını ele alıyor.

Matematikte kızlar önde

“MF ve TM'de kızlar, TS'de ise erkekler daha başarılı oldu. MF'de ve TM'de en başarılı okullar fen liseleri olurken, TS puanında sosyal bilimler liseleri ilk sırada yer aldı. En başarısız okullar ise yine meslek liseleri. MF'de en başarılı ilk üç il Kırşehir, Kilis ve Karabük olurken; TM'de Sinop, Kilis ve Niğde; TS'de ise Bitlis, Siirt ve Gümüşhane ilk üçte.

TM'de en başarısız Şırnak

“İstanbul ilk 10 arasında yok. Çünkü İstanbul çok kozmopolit bir ilimiz. En başarılı öğrenciler de, en başarısız öğrenciler de orada. TM ve TS'de İstanbul, Ankara ve İzmir yer almadı. En başarısız iller ise sırasıyla Şırnak, Gaziantep ve Ardahan oldu. KKTC ise Şırnak'tan bile daha başarısız. TS grubunda 571 bin 36, MF grubunda 411 bin 24, TM grubunda 713 bin 163, dilde ise 29 bin 70 aday 180 barajını aşarak tercih yapmaya hak kazandı.”

Meslek liseleri günah keçisi

HER yıl en başarısız okullar arasına giren meslek liseleriyle ilgili ÖSYM Başkanı Yarımağan şu açıklamaları yaptı: “MEB'den önümüzdeki YGS sınavı için bir talep geldi. İllerimizde lise ve meslek lisesi kompozisyonu aynı değil. Bazı okullarımızda da meslek lisesinin oranı yüzde 50'ye varıyor. Meslek liseleri diğer liseler kadar başarılı olamadıklarından bu kompozisyon il sıralamasını etkiliyor. O nedenle gelecek yıl liseler için ayrı, meslek liseleri için ayrı sıralama yapacağız.”

Adaylar 30 tercih yapacak

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan: “Kılavuzlar, en geç 22 Temmuz'da tüm okullara ulaştırılacak. Tercihler, 26 Temmuz ile 6 Ağustos arasında yapılacak. Bu süre uzatılmayacak. Bu sene puan türleri ve aralıkları ile kat sayı değerleri değişti. Adaylar bu yıl geçen yıla oranla daha fazla tercih yapabilecekler. Geçen yıl en çok 24 tercih yapılabiliyordu. Bu yıl 30 tercih yapılabilecek.”

Fizikte 1736 tam puan

MATEMATİKTE 760, geometride 3 bin 310, fizikte 1736, kimyada 6 bin 681, biyolojide 993, Türk Dili ve Edebiyatında 56, coğrafya 1'de 296, tarihte 45, coğrafya 2'de 2 bin 200, İngilizce'de 88 aday, Almanca'da 36, Fransızca'da ise 2 aday tüm sorulara doğru cevap verdi.

Çok çalışıp az gezdik

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, LYS sonuçlarını açıkladıktan sonra yarışı birinci bitiren öğrenciler, sınava hazırlanarak geçen yıllarını değerlendirdi. Zamanı doğru planlamanın önemine dikkat çeken çocuklar, sosyal hayatlarını bir yana bırakıp, kimi gün 10 saat çalıştıklarını anlattı. İşte birincilerin anlattıkları:

Birinciliği hesapladı

İzmir Fen Lisesini birincilikle bitiren Arman Özdemir, sonuçlar açıklanırken İstanbul'da bir televizyon kanalında canlı yayına çıktı. MF birincisi Arman'ın hedefi Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği.

Günde 10 saat çalıştım

İstanbul Özel Fatih Lisesini bitiren TM birincisi Mustafa Raşit Akınalp ise sonuçlar açıklanınca çok şaşırdığını belirterek “Birincilik beklemiyordum, çok mutlu oldum. Çalışmam bittikten sonra test çözerek pratik yaptım. Sınav yaklaştıkça bu 10 saate kadar çıktı” dedi.
Türkçe- Sosyal ile Almanca Dil-1, Dil-2 ve Dil-3 birincisi İstanbul Lisesi'nden mezun olan Cihan Mercan çok fazla çalıştığını, sınav biter bitmez yıl boyu hayalini kurduğu tatile çıkıp, kitap okuduğunu söyledi.

Hayattan geri kaldım

İngilizce Dil-1 ve Dil-2 birincisi İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi mezunu Yusuf Arman sosyal hayattan eksik kaldığını söyleyerek, “Sınav yaklaştıkça günün büyük çoğunluğunu çalışarak geçirdim. Film izliyordum ama kitap okumaya vakit bulamıyordum. Her şeyi bırakıp, sınava hazırlandım” dedi.

İşte dereceye girenler

MATEMATİK Fen (MF), Türkçe Matematik (TM), Türkçe Sosyal (TS) puan türlerinde dereceye giren adayların puan türleri ve puanları şöyle:
MF
1. İzmir Fen Lisesi'nden Arman Özdemir (500 tam puan)
2. Konya Meram Fen Lisesi'nden Mehmet Nuri Akıncı (YGS sınavında da başarılı oldu)
3. Ankara Fen Lisesi'nden Aykut Arı
TM
1. İstanbul Özel Fatih Lisesi'nden Mustafa Raşit Akınalp (500 tam puan)
2. İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Zeynep Betül Yapar
3. Ankara Fen Lisesi'nden Kamil Çalışkan
TS
1. İstanbul Lisesi'nden Cihan Mercan (500 tam puan)
2. İstanbul Bahçelievler Prof. Dr. M. Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nden Çağrı Duyuk
3. Bursa Özel Nilüfer Fen Lisesi'nden Mustafa Kahraman
Dil'de 5 derece
Yabancı Dil puan türünde Almanca, İngilizce ve Fransızca dillerinde 5 kişi 500 tam puan alarak 1'inciliği paylaştı. Adayların isimleri şöyle:
1. İstanbul Lisesi'nden Cihan Mercan, Dil 1, Dil2, Dil3 (Almanca)
2.İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Ayşe Aylin Kaya, Dil 1, Dil2 (Fransızca)
3.İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Çağla Yasa, Dil3 (Fransızca)
4.İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Yusuf Arman, Dil1, Dil2 (İngilizce)
5.Ankara Fen Lisesi'nden Erol Can Bayraktar, Dil3 (İngilizce)

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.