Lojmanda oturan, boşalan konuta geçebilir mi?
Sıra tahsisli bir kamu konutunda oturan, binada başka bir yerin boşalması halinde, boş daireye geçebilir mi?
SORU: Merhaba ben devlete ait bir lojman dairesinde oturuyorum. Dairemden en üst kat olduğu için yer değiştirmek istedim. Bir alt kata müracaat ettim. Onay yazısı çıktı ancak durduruldu. Boş olan daireye geçişle ilgili mevzuat nedir?
CEVAP: 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununun "Kamu konut türleri ve konut tahsisi" başlıklı 3. Maddesi kamu konutları; özel, görev, sıra ve hizmet tahsisli olmak üzere dörde ayrılmıştır.
Konut tahsisinin nasıl yapılacağı ise yönetmeliğe bırakılmıştır.
Kamu Konutları Yönetmeliğinin "Sıra Tahsisli Konutların Tahsis Şekli" başlıklı 9. maddesi şu şekildedir:
"Sıra tahsisli konutlar, Yönetmeliğe ekli (4) sayılı puanlama cetveli esas alınarak konut dağıtım komisyonunca hak sahiplerine tahsis edilir. Hak sahiplerinin puanlarının eşit olması halinde, hizmet süresi fazla olana, hizmet süresi de eşit ise, yetkili ev dağıtım komisyonunca ad çekme yoluyla, konut tahsis edilir.
Türk Silahlı Kuvvetlerine ait sıra tahsisli konutların hak sahiplerine tahsisi, konutun kullanımına verildiği askeri birlik, karargah ve kurumların komutanları, kurmay başkanları veya yetki verecekleri amirler tarafından görev ve unvanlarına bakılmaksızın puan sırasına göre yapılır.
Konutların herhangi bir nedenle boşalması halinde fiilen boşaltıldığı tarihten itibaren en geç (30) gün içinde Yönetmelik hükümlerine göre hak sahiplerine tahsis edilmesi gerekir. Türk Silahlı Kuvvetleri personeli hariç, bu maddenin birinci fıkrası uyarınca hak kazananlardan, bulunduğu ülke, merkez, bölge, il veya ilçe ayrımı yapılmaksızın daha önce Yönetmelikte belirtilen oturma süresince veya daha fazla süre konutta oturanlara, konut tahsis edilemez. Bu durumda olanlara tekrar konut tahsisi, mevcut talepler karşılandıktan sonra, kalan boş konut olursa Yönetmelik esaslarına göre yapılır.
Sıra tahsisli konutların hak sahiplerine tahsisi, merkezde kurulan yetkili konut dağıtım komisyonunca da yapılabilir.
Merkezde kurulan yetkili konut dağıtım komisyonunun tahsis edeceği görev ve sıra tahsisli konutlar kurum ve kuruluşların yetkili makamlarınca konutların türlerine göre tesbiti ile birlikte, hazırlanacak genelge ile taşra teşkilatına bildirilir."
Hak, hukuk düzenince korunan menfaat ve yetkilerdir.
Kamu konutları belirli esaslara göre kamu çalışanlarına tahsis edilmektedir.
Bir kamu çalışanına konut tahsis edilmesi ile bu hakkın gereği yerine getirilmiş olur.
Mevzuatta açık bir şekilde, hak sahibinin uygun gördüğü boş konuta geçmesini düzenleyen bir "hak" bulunmamaktadır.
Ancak, kurumların genelge ve yönergelerinde özel bir düzenleme olması durumunda ya da ilgili komisyonca uygun görülmesi durumunda ise mümkün olabilir.
İlgili komisyonun yeni bir karar alarak ve ilgili makamların onayından geçirerek kararından vazgeçmesi durumunda hak sahibinin üst mercilere ya da yargıya başvurabilmesi için dayanak olacak bir mevzuat hükmüne ihtiyaç olacaktır.
Lojmanda oturan hak sahibinin, iki yıl kamu konutundan yararlanması ona istediği boşalan konuta geçmesi için hak kazandırmaz zira bu yönde bir hüküm bulunmamaktadır. Bu konudaki yetki, komisyondadır. Diğer taraftan yönetmelik boşalan konutun 30 gün içinde diğer hak sahiplerine tahsis edilmesi gerektiğini düzenlemiştir.
memurlar.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.