Liselere Giriş Sınavı (LGS) Kaldırılacak, Çocuklar Nefes Alacak!
Ankara 2. Bölge Milletvekili Adayı Erdal KİZİROĞLU, 14 Mayıs Seçimlerinde Millet İttifakının Seçimleri kazanmasının ardından yapılacak hızlı ve planlı çalışmalar sonucunda Liselere Giriş Sınavının kaldırılacağını belirtti.
Ankara 2. Bölge Milletvekili Adayı Erdal KİZİROĞLU, 14 Mayıs Seçimlerinde Millet İttifakının Seçimleri kazanmasının ardından yapılacak hızlı ve planlı çalışmalar sonucunda Liselere Giriş Sınavının kaldırılacağını belirtti.
“LGS 8. Sınıftaki henüz 13-14 yaşındaki çocuklarımız üzerinde, büyük bir kaygı yaratıyor ve bu kaygı onların psikolojilerini olumsuz etkiliyor” açıklamasını yapan Erdal KİZİROĞLU, bu çalışmaya ilişkin detayları paylaştı.
LGS Çocuklarımızın Psikolojilerini Olumsuz Etkiliyor
“Bu yıl 4 Haziran 2023 Pazar günü yapılacak LGS Sınavına geçtiğimiz yıl olduğu gibi yaklaşık bir milyon iki yüz elli bin öğrenci girecek. LGS, 8. Sınıftaki henüz 13-14 yaşındaki çocuklarımız üzerinde, büyük bir kaygı yaratıyor ve bu kaygı onların psikolojilerini olumsuz etkiliyor, Çocuklarımız çok erken yaşta büyük bir stresle karşı karşıya kalıyorlar ve birçoğu bu stresi yönetemiyor. Önceki yıllarda sınavdan çıkan çocukların ağladıkları görüntüler hepimizin zihinlerinde. Çocuklarını bu yaşta bu düzeyde bir strese maruz bırakmak bir eğitim sisteminin en büyük ayıbıdır. Biz bunu akılcı politikalarla en kısa sürede ortadan kaldıracağız.
LGS, 8. Sınıftaki Çocuklarımızın Büyük Çoğunluğunda Başarısızlık Hissi Oluşmasına Neden Oluyor
“Sınav merkezli eğitim sistemi küçük yaştaki çocuklarımızın yeteneklerinin ve becerilerinin önünde en büyük engeli oluşturuyor” açıklamasını yapan KİZİROĞLU, LGS sonuçlarına ilişkin verileri de değerlendirdi.
2022 yılı LGS sonuçlarına göre, öğrencilerimizin net sayıları ortalaması
• 20 soruluk Türkçe testinde 9,22,
• 20 soruluk Matematik testinde 4,74,
• 20 soruluk Fen Bilimleri testinde ortalama 9,50 dir” açıklamasını yapan KİZİROĞLU, açıklamalarını şöyle sürdürdü.
“LGS Sınavının ilk yapıldığı yıllarda “Nitelikli Okul” adı verilen, sonraki yıllarda kamuoyunda tepki oluşması üzerine adları “Liselere Giriş Sınavı Kapsamında Sınavla Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumları” olarak dillendirilen okullara giremeyen %85’lik kesimi oluşturan yaklaşık bir milyon öğrencimiz, çocuğumuz yine çok erken yaşta başarısız olma duygusuyla yüz yüze gelmektedir.
Zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerimizin %15’inin “Başarılısınız” denilerek “İyi okullarda” % 85’inin “Başarısızsınız” denilerek kötü demeyelim ama daha az nitelikli okullarda eğitim alıyor olmasını hiçbir anne baba, hiçbir eğitimci kabul etmemelidir, biz kabul etmiyoruz. Tüm okullarımızın standartlarını yükselterek tüm öğrencilerimize fırsat eşitliği sağlanarak yüksek standartlardaki eğitim kurumlarında eğitim almalarını sağlamak bizim öncelikli görevimiz olacaktır. Sınavları kaldırmanın ilk ve en önemli şartının yani okullarımızın eşit standartlarda olmasını sağlayacak adımlardan sonra ikinci aşamaya geçilecektir.
LGS Sınavı Yerine Nitelikli ve Hesap Verebilir Yönlendirme Süreci ile Liselere Geçiş Gerçekleştirilecektir
“İlk ve Ortaokullarımızda eğitim programlarında yapılacak düzenlemeler ile öğrencileri tanımaya, becerilerini sergilemelerine imkân verecek bir içerik ve uygulama planlaması yapılması gerekmektedir. Böylece çocuklarımızın çok erken yaştan itibaren kişisel becerileri kayıt altına alınabilecektir.” açıklamasını yapan Erdal KİZİROĞLU sözlerini şöyle sürdürdü.
“Yapılacak süreç planlamaları ile ve geliştirilecek izleme ve değerlendirme formları ile etkin-hesap verebilir izleme ve yönlendirme sisteminin sonuçları her yıl öğrenci ve velilerle paylaşılabilecektir. Ortaokulun son yılında öğrenciler Lise seçimini kendileri, aileleri ve okuldaki öğretmenlerinin ortak kararıyla yapacaklardır. Lise seçimlerinde okullar ve öğretmenlerimiz veriye dayalı önerileriyle öğrenci ve velilerimize yol gösterecekler, böylece akademik eğitim, mesleki ve teknik eğitim, güzel sanatlar eğitimine öğrencilerimiz çok erken yaşlardan itibaren kendilerini hazırlayacak, sınav kaygısı ve hazırlığı olmadan liselere yerleşebilecektir.
Bunu yaptığımızda inanıyoruz ki, 8. Sınıftaki sınava 2. Sınıftan itibaren yapılan hazırlıklar, testler, deneme sınavları yerine öğrencilerimiz yetenek ve becerilerini geliştirmeye odaklanacaktır ve öğrencilerimiz kaygı ve stres yerine neşe ve mutlulukla okullarına devam edecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.