LGS tercihleri bugün başlıyor? Yedi adımda iyi bir lise nasıl seçilir?

LGS tercihleri bugün başlıyor? Yedi adımda iyi bir lise nasıl seçilir?

Lise, bir öğrencinin kariyer planlamasını şekillendirdiği bir dönem... Bu yüzden lise tercihi çok iyi yapılmalı. İşin uzmanına sorduk, tavsiyelerini sıraladı.

30 Haziran'da yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) için tercih başvuruları bugün başlıyor, 20 Temmuz saat 17.00'de sona eriyor. Lise hayatı; bir öğrencinin gelecekle ilgili önemli kararlar aldığı, üniversite ve bölüm hedefleri belirlediği, kariyer planlamasını şekillendirdiği bir dönem. Veli ve öğrenciler, iyi bir lise seçiminde bazı kriterleri göz önünde bulundurmalı.

Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Gülşen Aksu, tercih dönemi için önerilerini sıraladı: Aileler bu süreçte çocuklarıyla sınav sonucunun değerlendirmesini yaparken çocuğun kişiliğine değil çalışma davranışına yönelik geri bildirimler vermeli. Sınav sonucu beklentinin altında kaldıysa öğrenci ile "Verimli çalışmanın önemi"nden, "Bu yıl neyi daha iyi yapsaydı istenen bir sonuç alabilirdi?" başlıklarında görüşülmeli. Sınav sonucu beklentileri karşıladıysa çalışma performansı takdir edilmeli ve bu çalışma performansının kendisine kazandırdığı ve eğitim hayatı boyunca kazandıracakları hakkında görüşülmeli. Aileler, çocuklarının sınav sonucunu başka çocukların sınav sonuçlarıyla kıyaslamamalı, karşılaştırma yapmamalı. Her çocuğun çalışma tarzının ve performansının farklı olduğu gerçeği unutulmamalı. Yayımlanan kılavuz titizlikle incelenmeli. Tercihler öğrencinin kişilik özellikleri, ilgi alanları, kariyer hedefleri dikkate alınarak mutlaka bu alanda uzman kişilerle yapılmalı. Doğru lise için bazı önemli hususlar var.

1- Lisenin hem içeriğe hem de beceriye odaklanması gerekir. Lise müfredatının konu ve kazanımları içselleştirilmeli ve yayınlarla desteklenmeli.

2- Üniversite hazırlık süreçlerinde öğrencilerinin akademik takibini yapmalı ve belirli periyotlarda geri bildirimler vererek çalışma davranışlarını şekillendirmeli.

3- Lise, öğrencilerinin iletişim ve sosyal becerilerine önem vermeli. Ergenlik dönemi, aynı zamanda genç yetişkinlik dönemine hazırlık demek.

4- Öğrencilerinin dijital çağda nasıl kimlik oluşturduklarını ve dijital güvenlik konularını önemsemeli; öğrencilerinin kodlama, yazılım ve yapay zeka gibi konularda becerilerini geliştirmeli.

5- Başvurulan lise öğrencilerin bilimsel süreç becerileri kazanmalarını desteklemeli. Öğrencilerini ulusal ve uluslararası bilimsel proje yarışmalarına yönlendirmeli.

6- Yabancı dil eğitimine önem vermeli. Haftalık programda yabancı dil ders saatlerine yoğunluk vermeli ve öğrencilerin dil becerilerini nasıl geliştirdiği ile ilgili özgün bir programı olmalı.

7- Öğrencilerini tasarım odaklı düşünme, girişimcilik, liderlik, inovasyon, problem çözme gibi kavramlarla tanıştırmalı. Geleceğin iş dünyasına da hazırlamalı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.