Küresel kriz milyarderleri de vurdu

Küresel kriz milyarderleri de vurdu

Küresel ekonomik kriz Forbes Dergisi'nin milyarder listesinde de etkisini hissettirdi.

Dünyanın en zengini unvanını geçen yıl Warren Buffet'a kaptıran Microsoft'un sahibi Bill Gates bu yıl 40 milyar dolarlık servetiyle birincilik koltuğuna yeniden oturdu.



Geçen yıl Türkiye'den 35 işadamını ağırlayan listede bu yıl sadece 12 Türk kendine yer bulabildi. Türkiye'nin en zengin kişisi geçen yıl olduğu gibi 2,9 milyar dolarlık servetiyle Hüsnü Özyeğin oldu. Özyeğin'i 2,8 milyar dolarlık servetiyle Mehmet Emin Karamehmet ve 1,6 milyar dolarlık servetiyle Şarık Tara izledi. Geçen yıl milyarderler kulübünün servet toplamı 4,4 trilyon dolar iken bu yıl 2,4 trilyon dolara geriledi.

Forbes Dergisi'nin New York'ta basın toplantısıyla açıkladığı dünya milyarderler listesinde Bill Gates'i 37 milyar dolar serveti ile Warren Buffet takip ediyor. Buffet geçtiğimiz yıl 62 milyar dolarlık servetiyle listenin tepesine oturmuştu. Lübnan asıllı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Meksikalı milyarder Carlos Slim Helu ise 35 milyar dolarlık servetiyle üçüncü oldu. Geçen yıl milyarderler kulübünün 1.125 üyesi bulunurken, bu rakam 793'e geriledi. Forbes'ın zenginler listesinden bir yılda 332 kişi çıktı. Rekor azalış en son 23 yıl önce görülmüştü. Dünyanın tepesinde yer alan üç milyarderin toplam bir yıldaki servet kayıpları 68 milyar dolar oldu. New York kenti 55 milyarderle yeniden dünyada en çok milyarderin yaşadığı kent oldu. 2001'de hapisten kaçan, Meksika'da en çok aranan adam olan, binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan uyuşturucu çetesi lideri Joaquin Guzman, 1 milyar dolarlık servetiyle listenin 701'inci sırasında yer aldı.

Türk milyarderleri dolardaki yükseliş ve borsa vurdu

Geçtiğimiz yıl 35 kişiyle listeye en çok milyarder sokan ülkelerden birisi olan Türkiye bu yıl en çok milyarder kaybeden 3 ülke arasında yer aldı. Listede geçen yıl yer alan Rahmi Koç, Aydın Doğan, Bülent Eczacıbaşı, Şevket Sabancı gibi 23 isim bu yıl milyarderler listesine giremedi. Türkiye'den listeye giren milyarderlerin toplam servetleri 111 milyar dolarken, bu yıl yüzde 49,2 oranında düşüşle 56,2 milyar dolara geriledi. Türkiye'de en çok para kaybeden milyarderin krizdeki Rusya'da inşaat işleri de bulunan Enka Holding'in sahibi Şarık Tara olduğu belirtiliyor. Tara'nın serveti yüzde 70 civarında eridi. Türkiye'den servetini artıran tek milyarder krize rağmen yaptığı konut projeleriyle dikkat çeken Ali İbrahim Ağaoğlu oldu. Forbes Türkiye Dergisi Editörü Burçak Güven, doların yükselişi ve borsadaki gerileme sebebiyle Türk milyarderlerin fakirleştiğini söyledi.


zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.