Krize rağmen kredi kartına güven arttı

Krize rağmen kredi kartına güven arttı

MasterCard Türkiye'nin yaptığı araştırmaya göre kredi kartına güvenmeyenlerin oranı yüzde 45'ten yüzde 5'e düştü...

Mastercard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece, kredi kartlarının bir finansman kaynağı olmadığını vurgulayarak, tüketicileri kredi kartını harcamalarını takip ve kontrol etme ve planlama açısından uygun bir enstrüman olarak görmeleri uyarısında da bulundu.

Araştırma tüketicilerin toplam harcamalarının yüzde 40'ını, 45-54 yaş aralığındaki kişilerin de yüzde 47'sini kredi kartıyla gerçekleştirdiklerini gösteriyor.

MasterCard tarafından tüketicilerin kart kullanım alışkanlıklarını ve harcama eğilimlerini belirlemek amacıyla 1998 yılında bu yana altı ayda bir düzenlenen MasterIndex Araştırması 10. yılını doldurdu. MasterIndex 10. yıl araştırmasında, tüketicilerin kart kullanım alışkanlıkları, yatırım ve tasarruf eğilimleri geçmişten günümüze kıyaslamalı olarak değerlendirilirken, gelecek 10 yılla ilgili kanaat önderlerinin görüşlerine de yer verildi. MasterCard tarafından altı ayda bir düzenlenen ve Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde 15 yaşın üzerindeki 1000 kişi üzerinde Aralık 2008 sonu ile 15 Ocak 2009 tarihleri arasında yapıldı.

Market ve giyim harcamalarının yüzde 72'si kartla
Araştırma sonuçlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Mastercard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece, kredi kartlarının artık günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söyleyerek " Giyim, akaryakıt, süpermarket ve internette alışveriş deyince ilk tercih artık kredi kartı. Tüketiciler süpermarket harcamalarının yüzde 72'sini, giyim mağazalarından yaptıkları alışverişlerin de yüzde 71'ini kredi kartı aracılığıyla gerçekleştiriyorlar" dedi. İmece kredi kartlarının bir finansman kaynağı olmadığını vurgulayarak, tüketicileri kredi kartını harcamalarını takip ve kontrol etme ve planlama açısından uygun bir enstrüman olarak görmeleri uyarısında da bulundu.

10 Yıl sonra nakit ve çek kullanımı kalmayabilir
Araştırma sonuçları hakkında bilgi veren Özlem Erçelen İmece, cüzdanlarda ortalama 2 kredi kartı bulunduğunu belirterek " 2003 yılında ayda ortalama 4 kere kullanılan kredi kartı sayısı bugün itibariyle ayda ortalama 8 kez kullanılıyor. Katılanların yüzde 79'u gelecek 10 yılda kredi kartlarının ayda ortalama 11 kez kullanılacağını düşünüyor. Gelecek yıllarda cüzdanlardaki kredi kart sayısının da ortalama 2.3'e çıkacağı öngörülüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 44'ü ise 10 yıl içinde nakit ve çeklerin yerini tümüyle kredi ve banka kartının alacağı görüşünde" diye konuştu.

Öde geç kartları sayısı iki üç kat artacak
Genel Müdür İmece, tüketicilerin 20 TL üzerindeki alışverişlerde kredi kartını tercih ettiğini 10 TL'nin altında ise nakit kullanımından yana olduğunu belirterek şunları söyledi:

" Bizim öde geç veya temassız kart dediğimiz sistemle artık kredi kartlarını hayatın her alanında ve her türlü harcama için kullanabileceğiz. Şu anda 3 banka ile ulaşım alanında öde geç kartlarımız bulunuyor. Bir ay içinde üç bankayla daha bu konuda anlaşma yapacağız. 2009 sonu geldiğinde anahtarlık, cep telefonu ve saatle ilişkilendirilmiş kredi kartlarının sayısının iki üç kat daha artacağını hep birlikte göreceğiz."

Sırada beklemeye tahammül sınırı Türkiye'de en fazla 7 dakika
İmece, Türk tüketicisinin gelişmiş ülkelere göre daha sabırsız olduğunu, kuyrukta bekleme süresine tahammülün küresel ölçekte 10 dakika, Türkiye'de ise bu oranın 7 dakika olduğuna, öde geç sisteminde bu sürenin 0.3 saniyeye kadar ineceğine işaret etti.

Kartların bölgesel dağılım sonuçlarını da değerlendiren Özlem Erçelen İmece Karadeniz bölgesinde yaşayan ve kredi sahibi olan tüketicilerin toplam harcamalarının yüzde 46'sını, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayanların ise yüzde 36'sını kredi kartıyla yaptıklarını açıklayarak şu bilgileri verdi:

"Karadenizliler bu konuda lider. Karadenizlilerin yüzde 60'ın üzerinde bölümünün kredi kartı var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bu oran yüzde 47'ye kadar düşüyor. Marmara ve Ege bölgesinde yaşayanlar ise yüzde 58 ile kart sahipliğinde ikinci sırada bulunuyor. Araştırmaya göre Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde kart kullanımının sıklığı yükseliyor. Bu bölgelerde ayda ortalama 8 kez kart kullanılırken İç Anadolu'da bu oran 6'ya kadar düşüyor."

Biriken puanlar giyim kuşam ve gıdaya gidiyor
Araştırmadan yaklaşık her dört kredi kartı sahibinden 3'ünün yani yüzde 75'e yakın bölümünün internetten kartla hiç alışveriş yapmadığı gibi önemli bir sonucun çıktığını kaydeden İmece, "10 yıl sonra kredi kartı ile internetten alışveriş yapma sıklığının ayda 5'e çıkacağını düşünüyoruz" dedi.

Genel Müdür İmece, kart sahiplerinin biriken puanlarını giyim-kuşam yanı sıra gıda harcamalarında değerlendirdiklerini aktararak, kredi kartının avantajlarında akla ilk gelen şeyin de taksit ve para puan olduğunu söyledi.

"Bankalara ilham veriyor"
MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece araştırmanın genel sonuçlarıyla ilgili olarak da özetle şu görüşleri ifade etti:

"On yıldır düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz MasterIndex araştırması, Türkiye'de ödeme sistemleri için önemli bir bilgi hazinesi niteliği kazandı. Araştırma, MasterCard'ın ve üye bankalarımızın tüketicilerin beklentilerine yanıt veren birçok ürün ve hizmet geliştirmesine ve benzersiz kart programlarını hayata geçirmesine katkıda bulundu. MasterIndex'in 10. yılında özel bir çalışma yapmak istedik ve 10 yıllık verilerle sektördeki gelişmeleri, değişen tüketici trendlerini gözler önüne serdik. Geçmişi incelediğimiz noktada geleceğe de ışık tutmadan edemedik ve her biri alanında uzman kanaat önderlerinin ödeme sistemlerinin geleceğine ilişkin öngörülerini aldık. Umarız MasterIndex'in 10. yıl sonuçları bugüne kadar olduğu gibi halkımıza yeni ürün ve hizmetler olarak geri döner" dedi.
sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.