Kredide Bankaların Rekabeti Artıyor

Kredide Bankaların Rekabeti Artıyor

Bankaların mevduat ve kredideki rekabeti tehlikeli boyutlara tırmanıyor.

Bir bankacı, "Kredi ve mevduat rekabetinde işler öyle noktaya geldi ki, bazı müşteriler kredi çekip aynı bankaya mevduat olarak yatırarak para kazanabiliyor" dedi.

Mevduatta tezgahaltı faizler yüzde 11'leri zorlarken yine aynı bankacıya göre kredi faizi oranları yüzde 8.8'lere kadar indi. Piyasada Avrupa'daki krizin bazı bankaları nakit sıkışıklığına soktuğu için mevduat faizlerinin yükseldiği kanısı hâkim.

SAVAŞ KOBİ SATHINA YAYILDI
2009'da 20.1 milyar lira kâr elde eden bankalar bu yılın ilk dört ayında ise 8.5 milyar lira gibi inanılmaz bir rakama imza attı. Ancak sektörde esen bahar havasının yılsonuna kadar sürmeyeceği konusunda tüm bankacılar hemfikir. "Özellikle son aylarda yaşanan rekabet bankaların karlarını silip süpürüyor" diyen bir bankacı "Neden?" sorusuna ise "Bono getirileri düştü. Çok şiddetli bir rekabet yaşanıyor sektörde" cevabını veriyor. Bankaların 'Anadolu'daki savaşı' orta ve küçük boy işletmelere yarıyor. Çünkü Anadolu'daki banka şubeleri genel müdürlükçe verilen hedefleri tutturmak için inanılmaz faizlerle çalabiliyor işletmelerin kapılarını.

KOBİ KREDİLERİ ŞAHLANDI
BDDK verilerine göre, kredilerde aslan payını tüketici ve KOBİ kredileri alıyor. Temmuz 2009'da 78.9 milyar liraya kadar gerileyen KOBİ kredileri Nisan 2010 itibariyle 92.6 milyar liraya ulaştı. Tüketici kredileri ise 16 Mart 2009'da başlayan ÖTV indirimi sonrasında adeta şahlandı ve 78.5 milyar liradan nisan sonunda 100 milyar liraya dayandı.

TEZGAHALTI FAİZ YÜZDE 11
Aslında bir diğer savaş da mevduat faizlerinde yaşanıyor. Müşterinin parasına göre verilen tezgâhaltı faizler yeniden hortladı. Eskisi gibi 3-5 puan daha yüksek faiz pazarlıkları yapılmıyor ancak yüzde 8-9.5 arasında ilan edilen tabela faizleri 'tezgâhaltı'nda yüzde 11'lere kadar çıkmış durumda. Bu konuda yapılacak bir şey olmadığını belirten bankacılar oluşan kayıplarını müşterilerin sıfır faizle bankalarda tuttukları vadesiz mevduatlarla kapatmaya çalışıyor. Ancak kredi ve bonodan sağlanan getiriler düşerken mevduatın maliyetinin yükselmesi ortaya oldukça ilginç ve karışık bir denklem çıkarıyor.

mynet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.