Kredi kartında hareket başladı

Kredi kartında hareket başladı

Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, kredi kartı harcamalarında martta tekrar bir hareketlilik başladığını söyledi



Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, global krizin etkisiyle uzun süredir azalma eğiliminde olan kredi kartı kullanımında mart ayından itibaren bir hareketlilik görüldüğünü söyledi.
Bunu şimdiden bir artış eğilimi olarak tanımlamanın doğru olmayacağını ifade eden Ülman, yurtdışında da tüketicilerin kart kullanımlarını artırdığını belirtti.
Global krizin ödeme sektörü üzerindeki etkilerinin ağustos ayından itibaren saptandığını aktaran Ülman, yıllık bazda ayda yüzde 33'ler civarında olan büyümelerin sonraki aylarda yüzde 27'ye, şubatta da yüzde 11'e düştüğünü söyledi.

'Kartta bilinç arttı'
Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman yeni hareket konusunda şöyle konuştu:
“Mart ayında ise tersi yönde hareketlenme gördük. Bunu genellemek kolay değil. Devam edecek mi, etmeyecek mi, dünyada trend nedir, beraber değerlendirmek gerekiyor.
Visa Europe'ta beraber çalıştığım arkadaşlardan aldığım ilk bulgular mart ayında diğer aylara göre nispeten ufak da olsa kıpırdanmalar olduğu yönünde. BDDK verilerine göre bankaların kredi kartı alacakları son 6 aydır sadece yüzde 3 büyümüş.”

Taksitler düştü
Krizle beraber finansal bilincin daha da önem kazandığını vurgulayan Visa Europe Bölge Genel Müdürü Ülman, “Kişiler bütçe yönetimine daha dikkat etmeye başladılar. Bizim de önem verdiğimiz konu bu. Kartın ödeme aracı olarak görülmeye devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.
Toplam kredi kartı alacaklarının kompozisyonunda da değişiklik olduğunu belirten Ülman, taksitli alacakların oranının yüzde 40'lardan yüzde 35'lere indiğini söyledi. Bunun satın alınan ürünlerin niteliğine bağlı olduğuna dikkat çeken Ülman, “Büyük montanlı, işlem tutarının biraz daha makul seviyelerde kalmasıyla ilgili. Türkiye'de özel tüketim harcamalarının yüzde 25'i kartlarla gerçekleşiyor” diye kaydetti.
Kontörbank olarak bilinen cep telefonu ve kontör satan bayilerin kredi kartı ödemelerine aracılık etmesine bankaların karşı olduğunu bildiren Ülman, bunun önüne geçilmesi için konu üzerinde çalışma yapıldığını söyledi.

Renkli ufuklara 1.3 milyon euro

Visa Türkiye, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile birlikte 3 yıldır sürdürdüğü 'Renkli Ufuklar' projesiyle 11 - 13 yaşları arasındaki çocuklar için 1.3 milyon euro'luk harcamada bulundu.
Gelecek yıllarda da devam edecek olan projeyle Türkiye'nin 66 noktasında 40 bin çocuğa hizmet götürülerek bilgisayar laboratuvarları ve kütüphaneler açıldı.
Proje kapsamında TEGV Başkanı Cengiz Solakoğlu ve TEGV Genel Müdürü Nurdan Şahin ile birlikte Mardin'de bulunan Berna Ülman, projeyi 23 bankanın katılımıyla sürdürdüklerini söyledi.
TEGV Yönetim Kurulu Başkan Cengiz Solakoğlu, eğitimde düşünen, sorgulayan, araştıran yaklaşımın küçük çocuklara kazandırılmasının ülke geleceği açısından çok önemli olduğunu belirtti. TEGV Genel Müdürü Nurdan Şahin de “Visa'nın desteğiyle Düşünebilen Çocuklar ve Kariyer Yolculuğuma Başlıyorum programlarını yürütüyoruz. Kurumların toplumdan aldığının bir kısmını tekrar topluma vermesi çok anlamlı” dedi.

Milliyet


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.