Kredi artışına Hazine tedbiri!

Kredi artışına Hazine tedbiri!

Hazine daha fazla borçlanarak kredi artışını bertaraf edecek

Babacan, Merkez Bankası’nın sıcak paraya yönelik önlemlerini desteklemek için kurumların uyum içinde olduklarını belirterek, “İlave tedbirler BDDK tarafından alınabilir, gerekirse Hazine burada başka işler yapabilir. Hedeflerimize ulaşmak için gerekli bütün adımlar atılacaktır, tabii gerekirse atılacaktır” dedi

Devlet bakanı Ali Babacan dün ilk kez ekonominin ısınması ve bunun da sıcak para ile finanse edilmesine yönelik olarak Merkez Bankası’nın önlemlerini desteklemek için gerekirse Hazine’nin de önlem alacağını söyledi. Babacan’ın söylemlerini değerlendiren bankacılar, Hazine’nin alabileceği tek önlemin borçlanma tutarını artırarak piyasadan likidite çekmek olduğunu belirtiyor. Uzmanlar Hazine’nin fazla borçlanmasının faiz oranlarını da yukarı çekeceğine işaret ederek hem likiditenin azalması hem de faiz oranlarının yükselmesi ile ekonomi yönetiminin hedefi olan kredi hacminin kısılmasının mümkün olabileceğini kaydediyor.

16 MİLYAR FAZLA BORÇLANABİLİR
Hazine Müsteşarlığı 2011 Finansman Programı’na göre Hazine, bu yıl 135 milyar lira olan iç borcunun yüzde 88’ini çevirecek. Yani yeniden borçlanarak döndürecek. Bu da Hazine’nin 2011 iç borçlanma hedefinin 118 milyar lira olduğunu ortaya koyuyor. Ancak Babacan’ın dile getirdiği gibi eğer ihtiyaç olursa borçlanma tutarı artırılacak. Uzmanlar Hazine’nin borçlanma tutarını Hazine’nin 2011’de ödemek zorunda olduğu 135 milyar liraya çıkarılabileceğini diğer bir deyişle borç çevirme oranın yüzde 100’e çekebileceğini ifade ediyor. Bu durumda Hazine 2011 sonuna kadar 16.2 milyar lira daha fazla borçlanacak. Bu kadar miktar para da piyasada kalıp krediye gitmeyecek. Likidite bu kadar kısılacak.

FAİZİ ARTIRACAK
Peki Hazine’nin borçlanma tutarını artırması piyasayı hasıl etkileyecek, hangi sonuçları beraberinde getirecek? Tabii ki öncelikle faiz oranlarının yükselmesi bekleniyor. Piyasa faizinin hem Hazine’nin fazla borçlanması hem de artan cari açık ve enflasyon endişeleriyle çift haneli rakamlara çıkabileceği tahmin ediliyor. Bu da ekonomi yönetiminin kredi artış hızının düşmesi için faiz oranlarını bir miktar yukarı çekilmesi stratejisi ile uyumlu. Ancak uzmanlar bono faiz oranlarının son üç ayda yüzde 7’den 9’a kadar gelmiş olmasına rağmen kredi faizlerinde önemli bir gerileme sağlanamamış olmasını bu stratejinin zayıf karnı olarak görüyor.

MİLYAR ÖDEYECEK
Hazine 20011’de 135 milyar liralık iç borç geri ödemesi yapacak. Bunun karşılığında 118 milyar lira borçlanmayı planlıyor.

SICAK PARANIN ARTIŞINA DA ÇÖZÜM OLACAK
Hazine’nin bu stratejisinin son aylarda artan ve Merkez Bankası’nın açıklamalarına göre sıcak paraya karşı önlemlerin alınmaya başlandığı Kasım 2010’dan bu yana yabancılar 7 milyar doların üstünde Hazine Bonosu aldı. Bono faizleri yükseldikçe daha fazla kazanç elde edecekleri gerekçesiyle yabancıların yatırımları da her geçen gün artıyor. Bu ise hem dövizi aşağı çekip ithalatı artırıyor. Hem de piyasada likiditeyi artırarak ulaşılmak istenen hedefleri güçleştiriyor. Hazine’nin yabancı para akışını özellikle uzun vadeli tahvillere yönlendirmesi halinde sıcak para akışını daha sağlıklı kontrol edilebileceği savunuluyor

habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.