KPSS ile Kadroya Geçen Sözleşmelilerin Kazanımı
KPSS ile Kadroya Geçen Sözleşmelilerin Kademe İlerlemesi ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne İlişkin Karar
İstanbul 7. İdare Mahkemesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesine tabi sözleşmeli öğretmen olarak Kocaeli’nin Gebze İlçesi Atatürk Lisesi’nde görev yapmakta iken, 15.06.2010 tarihinde Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre Devlet Memurları Kanunu’nun 4/A maddesi kapsamında İstanbul’un Pendik İlçesi Gülizar Zeki Oban Anadolu Lisesi’ne ataması yapılan Eğitim-Bir-Sen üyesinin, sözleşmeli öğretmenlikte geçen hizmet sürelerinin derece ve kademe ilerlemesi bakımından değerlendirilmesi ve zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulması istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemi hukuka aykırı bularak iptal etti.
İstanbul 7. İdare Mahkemesi, kararında şu ifadelere yer verdi: “Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 27. maddesinde ifade edilen bu yönetmeliğin yayımı tarihinden sonra Bakanlık öğretmen kadrolarında göreve başlayanların, üçüncü hizmet bölgesi içindeki, ikinci hizmet bölgesi içindeki ve birinci hizmet bölgesi içindeki illerde maddede belirtilen süre kadar çalışmakla yükümlü oldukları şeklindeki düzenlemesinin, aynı yönetmeliğin 31. maddesinde ifade edilen, ‘zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak geçirilen süreler zorunlu çalışma süresinden sayılır” şeklindeki düzenlemeden ayrı olduğu ve ayrıca değerlendirilmesi gerektiği; davacının bu kapsamda alt bölgede sözleşmeli öğretmen olarak yaptığı hizmetin yönetmeliğin yayımından önce olup olmadığına bakılmaksızın değerlendirilmesi gerektiği görülerek aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”
Mahkeme, sözleşmeli öğretmenlikte geçen hizmet sürelerinin derece ve kademe ilerlemesi bakımından değerlendirilmesi yönündeki talebe ilişkin olarak, “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. (C/6) maddesinde, ‘Bu kanunun 4’üncü ve 237’nci maddesinin (e) fıkrasına göre sözleşme ile istihdam edilenlerin, memuriyete geçirilmeleri halinde, sözleşmeli olarak geçirdikleri hizmet süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir’ hükmü yer almaktadır. Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerden, kadroya atanması üzerine davacının sözleşmeli öğretmen olarak görev yaptığı hizmet sürelerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. (C/6) maddesinde belirtildiği şekliyle değerlendirilmesi gerekmekte olup aksi yönünde tesis edilen dava konusu işlemde bu yönüyle de hukuka uyarlık görülmemiştir” hükmüne vararak, dava konusu işlemin iptaline oybirliğiyle karar verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.