Korsan çöpçüler 2 bin atık kutusunu sattı

Korsan çöpçüler 2 bin atık kutusunu sattı

Kayıt dışı kağıt toplayıcılarının, geri dönüşüm için apartman önlerine konulan 2 bin kutuyu 'atık' diye toplayıp sattığı ortaya çıktı.

ANKARA-ÇANKAYA'da eski başkan Muzaffer Eryılmaz döneminde, başıboş kağıt toplayıcılarının belediye bünyesinde barındırılması projesinin sonuçsuz kaldığı ortaya çıktı. Sokaktaki kağıt toplayıcılarının, belediyenin geri dönüşüm için sokaklara koyduğu 2 bin adet kutuyu 'atık' diye toplayıp sattığı öğrenildi.
Ambalaj Atıkları Dönüşüm Projesi kapsamında Çankaya Belediyesi adına yetkilendirilen Simat AŞ'nin proje sorumlusu Ekber Çavuşoğlu, Çankaya'da geri dönüşüm konusunda yaşanan sıkıntıları Ankara Hürriyet'e anlattı.
Sorunsuz bölgeler
Beytepe, Angora, Ümitköy gibi bölgelerde vatandaşların daha bilinçli olmasından dolayı çok sorun yaşamadıklarını belirten Çavuşoğlu, “Özellikle Emek, Dikmen, Balgat, Yıldız gibi bölgelerde çok sorun yaşıyoruz. Sorunları aşama aşama çözmeye çalışıyoruz” diyerek, şöyle devam etti:
“Katı atık toplamada üç yöntem izliyoruz. Müstakil apartmanların olduğu yerlerde 2 bin adet iç mekan kutusu dağıttık. Ancak, bunların neredeyse tamamı sokaktaki başıboş kağıt toplayıcıları tarafından götürülmüş. Sadece 50 tanesi kaldı.
Konteyner da olmadı
Diğer bir yöntem konteyner koymak. Ancak, müstakil apartmanların olduğu yerlerde konteyner da çok sağlıklı olmuyor. Çünkü, içine zaman zaman organik çöpler de atılıyor. Dolayısıyla diyoruz ki, evinizde biriktirin, bizi arayın gelip alalım. Konteynerları daha çok sitelere koyuyorduk. Ancak, bazı bölgelerde sitelerde de sorun yaşadık.
Kumbaraya geçiyoruz
Bu konteynerlara çöpler atıldı. Bu çöpler koku yapınca, site yönetimleri karar alarak bu konteynerları kaldırttı. Son olarak kumbara yöntemine geçiş yaptık. Çankaya bölgesinde şu an 900 adet kumbaramız var. 2011'de 500 adet daha kumbara hedefliyoruz. Kumbara yöntemi daha sağlıklı oluyor, çünkü içine çöp atılmıyor. İçindeki atıkların da toplanması mümkün değil.”

Proje böyle başlamıştı

MUZAFFER Eryılmaz belediye başkanlığı döneminde, başıboş kağıt toplayıcılarının belediye kontrolüne geçmesi için proje başlatmıştı. Eryılmaz, projenin kamuoyuna tanıtımını kağıt toplayıcılarıyla biraraya gelerek yapmıştı.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.