Konvoy gecikti Gazze karıştı

Konvoy gecikti Gazze karıştı

Gazze Şeridi'ne uluslararası insani yardım taşıyan “Filistin'e Yol Açık” konvoyu, Mısır'ın El Ariş limanında saldırıya uğradı.

550 kişilik konvoydaki 5 Türk vatandaşının ağır yaralandığı taşlı saldırının ardından Mısır hükümeti dün sınır geçişine izin verdi. Konvoyun gecikmesi sınırın öte yanındaki Gazze'yi ayaklandırdı.

İNGİLTERE'de organize edilen ve farklı milletlerden 500 aktivist ve siyasetçiyle Gazze Şeridi'ne tonlarca insani yardım ve araç taşımak üzere yola çıkan Viva Palestina (Filistin'e Yol Açık) konvoyu, Mısır'dan transit geçiş için olaylı da olsa sonunda vize aldı.

Yaklaşık 550 kişi ve 200 araçtan oluşan konvoy, Gazze'nin güneyindeki Refah sınır kapısına gitmek üzere, 45 kilometre uzaklıktaki Mısır sahil şehri El Ariş'e pazartesi günü gelmişti. Kahire tarafından, Mısır'ın uluslararası imajını zedelemeye çalışmakla suçlanan konvoya önceki gün yarım saat süreyle yapılan taşlı saldırıda 5 Türk vatandaşı ağır yaralandı.

Mercan ucuz kurtuldu

Başları yarılan ve kaburgaları kırılan yaralılar hastaneye kaldırıldı, 40'dan fazla hafif yaralı ise ayakta tedavi edildi. Konvoyda yer alan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, olayların ortasında kalmasına rağmen şans eseri yara almadı. Mercan, “Konvoy günlerdir limanda bekliyor. İnsanlarda artık sinir kalmadı. Konvoyun sağında solunda Mısır polisi dizilerek önlem aldı. Polisin arkasında ise sivil halk vardı. Halk bir anda Türklerin üzerine taş yağdırmaya başladı. Ortalık savaş alanına döndü” dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da önceki gece Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt'i telefonla arayarak tepki gösterdi./_np/2838/9572838.jpg

Hamas'ın sınırın Gazze tarafında düzenlediği Mısır'ı protesto gösterisinde de olaylar çıktı. 10 Filistinli protestocu yaralandı. Refah geçiş noktasına bir gözetleme kulesinde nöbet tutan bir Mısır askeri ise Filistin tarafından gelen kurşunla can verdi. 15 gösterici gözaltına alınırken konvoya özel araçlarıyla katılanların Gazze'ye geçmesine ise izin verilmedi.

Muhafızı vurdular

Gazze tarafından açılan keskin nişancı ateşi sonucu Refah'ta ölen Mısırlı askerin cesedi gözetim kulesinden böyle indirildi. Görgü tanıkları, konvoyun gecikmesinin yanısıra, Mısır'ın sınıra yaptığı duvar inşaatının da protesto edildiği gösteri sırasında, sınırın her iki tarafından da silah sesleri duyduklarını bildirdiler.
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/13403458.asp?gid=229

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.