Kolejde bir öğretmene 8.5, devlette 23 öğrenci düşüyor

Kolejde bir öğretmene 8.5, devlette 23 öğrenci düşüyor

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük, özel okullarda bir öğretmene 8.5 öğrenci düşerken, resmi okullarda ise bir öğretmene düşen öğrenci sayısının 23 olduğunu söyledi.

Küçük, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen, “Eğitim Sorunlarının Çözümünde Özel Öğretim Kurumlarının Rolü” konulu toplantıda, özel eğitim sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Bakanlığın son dönemde özel okulların gelişmesi için mevzuatta düzenlemeler yaptığını belirten Küçük, “Yeni düzenlemelerle özel okullardaki öğrenci sayısında ciddi artış oldu. Bir kere özel okulların sınıf mevcutları çok az. Özel okulların istihdam açısından sisteme önemli katkısı  bulunuyor. Türkiye'de özel okullarda okullaşma oranı yüzde 3'ten gelişmiş ülkelerdeki özel okullaşma oranına yani yüzde 10'lara çıkarsa en az 100 bin öğretmene daha iş kapısı açılmış olur” diye konuştu.
Türkiye'de eğitimin önemli sorunlarının başında fiziki yetersizliğin geldiğini anlatan Küçük, “Fiziki yapıya bağlı olarak kalabalık sınıflar, ikili öğretim yapan okullar ve diğer yetersizlikler eğitimimizin temel sorunlarının başında geliyor. Bu yetersizliklerin giderilmesi için devlet  gerekeni yapmaya çalışıyor. Fakat devletin yanı sıra özel eğitim kurumlarının eğitime katkısı anımsanmayacak seviyede” dedi. Gelişmiş ülkelerde özel okulların okullaşma oranının yüzde 10'lar  seviyesinde olduğunu söyleyen Küçük, "Bu oran Hollanda'da yüzde 50, Sovyetler Birliği gibi 20 yıl önce komünizmden kurtulan bir ülkede de yüzde 15'lerde. Bizde ise bu oran yüzde 3. Maalesef Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana yıllar geçmesine rağmen özel okullaşma oranında istenilen gelişmeyi gösteremedik” dedi. Özel okulların elde ettikleri başarıdan da söz ettirdiklerinin altını çizen Küçük, “Özel okulların, ilköğretim, lise ve uluslararası bilim sınavlarında çok önde olduklarını görüyoruz. Ülkemizde özel okullaşma oranı çok düşük olmasına rağmen, özellikle uluslararası bilim sınavlarında alınan  başarıların yüzde 70'inin özel okullarda okuyan öğrencilerin aldığını görüyoruz.  Bu da bu okulların öğrencilerini çok daha iyi yetiştirdiğini gösteriyor” diye konuştu.

hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.