Koç’un MeLeK’leri müfredata giriyor

Koç’un MeLeK’leri müfredata giriyor

Koç Topluluğu'nun yürüttüğü meslek lisesi projesinde topluluk çalışanlarıyla burslu öğrencilerin yürüttüğü kişisel gelişim ve kariyer projesinin Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına da alınması gündemde

Koç Topluluğu'nun dört yıldır yürüttüğü “Meslek Lisesi Memleket Meselesi (MLMM)” projesi kapsamında topluluk şirketlerindeki çalışanların lise öğrencilerine gönüllü koçluk yapmasıyla gelişen model yakında liselerin müfredatına da girebilir.
Koç çalışanlarından gönüllü olan 333 Meslek Lisesi Koçu'nun (MeLeK) 81 ilde yürüttüğü proje, öğrencilerin teknik ve mesleki eğitimlerinin yanı sıra kişisel gelişimlerine destek olmayı amaçlıyor. Haftasonları ve mesai dışında koçların öğrencilerle yaptığı toplantılarda uygulanmak üzere geliştirilen eğitim modülünün Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütün mesleki eğitim müfredatına uygulanması gündemde.
Dün bir grup gazeteciyle MLMM projesi kapsamında bir sohbet toplantısı düzenleyen Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, “Mesleki eğitime sağlanan imkânlar normal okullarınkinin üç misli. Ama içlerinde eğitim kalitesi en düşük olanların onlar olduğu ifade ediliyor... Eskiden özel sektör parayı verir, aradan çekilirdi. Artık şirketlerin de bireylerin de elini taşın altına koyması lazım” dedi.
Toplantıda, anket yapılan öğretmenlerin yüzde 80'inin MeLeK uygulamasının okul müfredatına alınmasının çok olumlu sonuçlar vereceğini düşündüğü, yüzde 92'sinin kendi okulunda da böyle bir uygulama olmasını istediği bilgisi verildi.
Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürü Murat Bey Balta ise 2002 yılından bu yana meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin sayısının yüzde 85 artarak 1 milyon 819 bin 448'e çıktığı bilgisini verdi. Balta, Meslek Lisesi sayısının ise yüzde 32.4 artışla 4.846'yı bulduğunu belirtti.

Muş'ta ML oranı yüzde 61
Balta, “Şu anda meslek liselerinin genel orta öğretimdeki payı yüzde 46'lar seviyesinde. Hedef 2013'e kadar bu oranı yüzde 52'ye, 2023'te ise yüzde 65'in üzerine çıkarmak” dedi. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde meslek liselerinin oranının yüzde 60'lar civarında olduğunu belirten Balta, “Bu oran bizim için de çok uzak bir hedef değil. Özellikle bazı doğu illerimizde oran yüksek. Muş'ta şu anda yüzde 61'e ulaşmış durumdayız” diye konuştu.
Koç Topluluğu, 7 yıl sürmesi planlanan ve 15 milyon dolarlık bütçesi olan MLMM kapsamında 8 bin meslek lisesi öğrencisini bursla okutmayı hedefliyor.



Hilfiger'ın 2 milyon dolar şovu
Geçen hafta New York'ta Birleşmiş Milletler'in şirketlerin sosyal sorumluluk projelerini destekleyerek üye oldukları Global Compact projesinin sunumunu izlediklerini belirten Ali Koç, “Koskoca Tomy Hilfiger, çıktı orada Afrika'da bir model köye 2 milyon dolar bağış yaptığını anlattı. Bizim yalnızca Meslek Lisesi Memleket Meselesi projesine verdiğimiz destek 15 milyon dolar. Biz anlatmayı bilemeyiz” diye konuştu.



Eğitim modülünde neler var?
MeLeK'lerin her hafta Koç Topluluğu'nun bursuyla okuyan meslek lisesi öğrencileriyle bir araya gelerek uyguladığı modül, teknik ve mesleki bilgiden çok bireylerin kendini tanımasını ve staj ve iş imkânlarını henüz okulları devam ederken araştırmasını amaçlıyor. Buna göre öğrenciler özgüven ve hedef belirleme, zaman yönetimi ve mesleki yönlendirme konularına eğiliyor. Ayrıca proje geliştirmeye odaklanan öğrenciler, geliştirdikleri projeleri yarıştırıyor. Koç bursuyla okuyan öğrencilerin geliştirdikleri projeler arasında ilk üçe giren ekipler dün düzenlenen toplantıda ödüllerini aldı. Birinci olan ve Gebze Ticaret Meslek Lisesi öğrencilerinin geliştirdiği proje, meslek lisesi öğrencilerinin ve işverenlerin üye olacağı bir kariyer sitesi kurmayı amaçlıyor
Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.