KKTC'yi üzen karar

KKTC'yi üzen karar

Avrupa Parlamentosu(AP) Hukuk İşleri Komisyonu'nun KKTC'ye yönelik 'Doğrudan Ticaret Tüzüğü'ne ilişkin olarak yaptığı oturumda Yeşil ve Liberallerin dışındaki siyasi gruplar, Rumların görüşü doğrultusunda oy kullandılar

Bu aşamadan sonra tüzük konusunda AP'de olumlu bir kararın çıkmasının 'çok ama çok uzak' bir ihtimal olduğu belirtilirken, tüzüğün 'etkisiz' hale getirildiği vurgulanıyor.


AB Haber'e göre, Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun hafifletilmesi amacıyla Avrupa Komisyonunca hazırlanıp AP'ye sunulan 'Doğrudan Ticaret Tüzüğü'ne ilişkin Hukuk İşleri Komisyonu'nda yapılan oylamada Yeşil ve Liberallerin dışındaki siyasi gruplar, tüzüğe karşı çıkan Rumların görüşü doğrultusunda oy kullandılar. Sosyalistler ise, ikiye bölündü.


Oylamanın sonucunda, Rumların veto hakları olduğu görüşünü bildiren AP Hukuk Servisi'nin görüşü, büyük bir farkla benimsemiş oldu.


Bundan sonra, AP Başkanlık Konferansı'nın konuya ilişkin bir karara varacağı belirtilirken 'Bu aşamadan sonra tüzük ile ilgili AP' de olumlu bir kararın çıkması çok ama çok uzak bir ihtimal olduğu' değerlendirmeleri yapıldı.


-AVRUPA KOMİSYONU'NUN AÇIKLAMASI-


Bu arada, AP'de tüzüğe ilişkin yapılan görüşmeler konusunda ABHaber'e bir açıklama yapan, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin Sözcüsü Angela Filote ise, AP Hukuk İşleri Komisyonu'nun Tüzüğe ilişkin görüşlerini not ettiklerini belirterek şöyle devam etti:


'2004 ve 2007'de AB Konseyi'nin Kıbrıslı Türkler ile ticaretin tesis edilmesi çerçevesinde kararı doğrultusunda Komisyon olarak tüzükleri hazırladık. Bizler sorunun müzakereler yoluyla biran önce çözümlenmesini istiyoruz. Sorun çözüldüğü takdirde zaten tüzüğe de ihtiyaç olamayacak. Kıbrıs'taki iki tarafı soruna çözüm bulmaya davet ediyoruz.'


Kıbrıs'taki iki liderinde sorunun çözümü konusunda iradeli olduğunu gördüklerini ifade eden Filote, 'Aralık'a kadar Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunma şansı bulunuyor. Bu konuda iyimseriz' dedi.


ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.