Kız Meslek Lisesi Mezunlarına DARBE

Kız Meslek Lisesi Mezunlarına DARBE

Eğitim Sen'in orta öğretim kurumlarından mezun olanların, öğretmen görev yetki ve sorumluluğu çerçevesinde bağımsız sınıflarda öğretmenlik yapamayacağına ilişkin olarak açtığı dava, Danıştay 2. Dairesi tarafından 16 Şubat 2009 tarihinde karara bağlandı.

KIZ MESLEK LİSESİ MEZUNLARI OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE GÖREV ALAMAYACAK

Eğitim Sen'in orta öğretim kurumlarından mezun olanların,   öğretmen görev yetki ve sorumluluğu çerçevesinde bağımsız sınıflarda öğretmenlik yapamayacağına ilişkin olarak açtığı dava, Danıştay 2. Dairesi tarafından 16 Şubat 2009 tarihinde karara bağlandı. Danıştay verdiği kararda özetle; öğrenim ve diğer koşulları taşıyan kişilerin gerek kadrolu, gerekse sözleşmeli olarak görevlendirilebilecekleri, öğrenim ve diğer koşulları taşımayanların ise öğretmenlik görevi yapamayacağı dolayısı ile bu kişilere bağımsız sınıf verilerek öğretmenlik görevi yaptırılamayacağı tartışmasız olduğundan, dava konusu genel yazının 7.maddesinde yer alan kız meslek liselerinin çocuk gelişimi, çocuk gelişimi ve eğitimi ile çocuk gelişimi ve bakımı bölümlerinden mezun olup, Bakanlıkça düzenlenecek en az 60 saatlik eğitim programında başarılı olanları başka bir değişle orta öğretim kurumlarından mezun olanları  da kapsayacak şekilde düzenleme getiren “öğretmen görev yetki ve sorumluluğu çerçevesinde bağımsız sınıf verilecek şekilde planlama yapılması” ibaresi ile dayanağı olan 8.6.2004 günlü 25486 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Okul Öncesi Eğitimi Kurumları Yönetmeliğinin 25. Maddesinin 2. Fıkrasındaki “öğretmen görev ve sorumluluğu içinde” ibaresinde  hukuka aykırılık bulunduğu ve yürütmenin durdurulmasına oyçokluğuyla karar verilmiştir. Denilmektedir.

                Bu durumda yaklaşık 8 yıldır devam eden ve yıllardır ihmal edilmiş olan okul öncesi alanındaki son yıllardaki gelişmenin ve okullaşma oranındaki artışın en büyük destekçisi olan lise mezunlarına bağımsız bir sınıfta usta öğreticilik verilmesi uygulaması yargı kararı ile durdurulmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı'nın gerekçelerini ayrıntısı ile belirtip yapmış olduğu savunma kabul edilmemiştir. Bakanlık bu kararı bir üst mahkemeye temyiz yoluna gitmiştir. Ancak ortada bir yargı kararı olduğuna göre bunun yasal süresi içinde uygulanması da bir zorunluluktur. Şimdi merak edilen bundan sonra ne olacaktır?

                Yaklaşık 10.000 usta öğretici işsiz, 180.000 civarında okul öncesi eğitimi alan çocuk öğretmensiz kalacaktır. Veliler mağdur olacak, milli eğitim müdürlüklerini kapısına dayanacaktır.   Bunun eğitim öğretim yılı ortasında yapılması kime ne gibi yarar sağlayacağı da tartışılmalıdır.

                Yargı kararlarına saygımız sonsuz. Çocuklarımızın sınıflarda  gerçek öğretmenlik eğitimi almış kişilerin sorumluluğunda eğitim almasını da elbette ki destekliyoruz. Ancak  yıllar süren davalar dikkate alındığında, 8 yıldır devam eden bu uygulamanın sanki yeni başlanmış gibi alel acele karar verildiğini düşünüyoruz. Kararda acele edilmeden, olası sonuçları da dikkate alınarak kararın eğitim öğretim yılı sonuna denk getirilebileceğinin de mümkün olduğunu kanısını taşımaktayız. Bu suretle idareye de yeni bir düzenleme yapma fırsatı verilebileceği gibi yeni mezun öğretmen adaylarının da yararlanacağı belki yeni bir atama fırsatı da doğabileceği ve bu şekilde eğitim gören çocukların en az mağduriyetle bu geçiş sürecini atlatacağı tartışma götürmez bir gerçektir. 

                Çalışmalarını taktir ettiğimiz  Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü,  eminiz ki bu konuda gerekli çalışmaları yapacak, sorunun aşılması için gereken gayreti gösterecektir. Türkiyeegitim.com olarak konun yakından takibine devam edeceğiz.

TurkiyeEgitim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
33 Yorum