Kırtasiye malzemelerindeki KDV yüzde 1’e düşsün

Kırtasiye malzemelerindeki KDV yüzde 1’e düşsün

Kırtasiye malzemelerindeki KDV yüzde 1'e düşsün teklifi

Okulların açılmasına çok az bir süre kala CHP Denizli milletvekili Ali Rıza Ertemür'ün Meclis'e sunduğu kanun teklifi velelirin yüzünü güldürdü. Ertemür'in sunduğu teklifte kırtasiye malzemeleri ile ilgili teslimlerde katma değer vergisinin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesini öngörüyor.

CHP Denizli milletvekili Ali Rıza Ertemür, okulların açılmasına az bir süre kala Meclis'e sunduğu kanun teklifiyle velilere umut oldu. Ertemür, kanun teklifinde, kırtasiye malzemeleri ile ilgili teslimlerde katma değer vergisinin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesini öngördü.

Teklif gerekçesinde eğitim sisteminde yaşanan sorunların, okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar geniş bir kesimi etkilediğini kaydeden Ertemur, şunları söyledi:

Zorunlu bağış

Eğitim alanında yaşanan bir önemli sorun, eğitimde fırsat eşitliğinin her geçen yıl biraz daha ortadan kalkmasıdır. Bununla ilgili önemli göstergelerden biri de, en üst gelir grubu ile en alt gelir grubunun eğitim harcamasının yaklaşık 21 kata ulaşmasıdır. Yoksul ve dar gelirli ailelerin çocukları hem altyapı ve fiziki donanım, hem de ders başına düşen öğrenci sayısı açısından kötü durumdadır.

Anayasamızın 42. maddesinde ve Milli Eğitim Temel kanununda devlet okullarında zorunlu eğitimin parasız olduğu ifade ediliyor olmasına rağmen, okullarımızda değişik isim adı altında paralar toplanmaktadır. “Kayıt, dergi, muhtelif günlere özgü hediye, hizmetli katkı, sınıf temizletme, temizlik malzemesi ile fotokopi ve sınav parası” olarak alınan bu paraların önemli bölümü “zorunlu bağış” şeklinde nitelenmektedir.

Ailelerin gideri düşecek

Ailelerin sadece bir öğrenci için öğrenim yılı başındaki eğitim giderleri 350?500 TL'yi bulmaktadır. Öğrencilerimiz genellikle büro malzemesi olarak adlandırılan ürünleri de eğitim araç ve gereci olarak kullanmaktadırlar. Teklif edilen yasa ile büro ve kırtasiye malzemelerinin katma değer vergisi düşürülerek, ailelerin eğitim giderlerinin azaltılması amaçlanmaktadır.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.