Kırda kanlı cumartesi

Kırda kanlı cumartesi

Abdullah Öcalan'ın 60. yaşını kutlamak için doğum yeri olan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Ömerli Köyü'ne yürümek isteyen 500 kişilik gruba polis müdahale etti: İki kişi öldü, yedi kişi yaralandı

Türkiye'nin birçok kentinden Öcalan'ın köyü olan Halfeti'nin Ömerli (Amara) Köyü'ne gitmek isteyen binlerce kişi, köye 20 kilometre kala güvenlik güçlerince durduruldu. Göstericilerin polis ve jandarmaya taşlarla saldırdığı gösteride güvenlik güçleri de gaz bombaları, sapan ve panzerlerle tazyikli su sıkarak karşılık verdi. Olaylarda Mustafa Dağ (27) ve Masum Karaoğlan (21) adlı kişiler hayatını kaybetti. 

Köye girişe izin yok

Alınan bilgiye göre gerginlik önceki geceden başladı. Türkiye'nin çeşitli kentlerinden Halfeti'nin Onbirnisan Beldesi girişindeki boş alana gelen ve burada kurulan çadırlarda geceleyen yüzlerce kişi, dün aralarında DTP milletvekilleri İbrahim Binici, Ayla Akat Ata, Gülten Kışanak ve DTP'li  belediye başkanlarının da katılımıyla, Öcalan'ın 60'ncı doğum gününü kutlamak için Ömerli Köyü'ne hareket etti.
Kalabalık, Ömerli Köyü'ne 20 kilometre kala, geçici güvenlik bölgesi ilan edilen bölgede jandarma tarafından durduruldu. Saat 12.00'de araçlardan inen kalabalık, yaya olarak köye gitmek isteyince engellendi. Kalabalık arasından ayrılan 500 kişilik grup, tepelik bölgelere çıkarak buradan asker ve polislerin üzerine taş ve molotof-kokteyli attı. Güvenlik güçleri de tazyikli su, gaz bombası ve sapanlarla müdahale etti. Kalabalık sık sık Türkçe ve Kürtçe olarak PKK ve Öcalan lehine slogan attı.

Hastaneye gaz bombası

Gösteriler sırasında başından yaralanan Mustafa Dağ ve Masum Karaoğlan hayatını kaybetti. Dağ'ın cenazesinin bulunduğu Birecik Devlet Hastanesi önünde toplanan 300 kişi polise tepki gösterirken, polis de gaz bombalarıyla gruba müdahale etti. Atılan gaz bombalarının hastaneye de isabet etmesi tepkiye neden oldu.
DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, olaylardan Vali Yusuf Yavaşcan'ı sorumlu tuttu.

http://www.taraf.com.tr/haber/31140.htm

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.