Kıbrıs'ta yine kriz

Kıbrıs'ta yine kriz

Rumlar yeniden petrol arayacak

Kıbrıs Rum Kesimi, İsrail ile KKTC arasında yer alan bölgenin 'kendi karasuları' olduğunu savunarak, petrol ve doğalgaz arama çabalarını yeniden başlatacağını duyurdu. Diplomatik çevrelere göre bunun en önemli nedeni, Türkiye ile İsrail arasında yaşanan kriz. Kıbrıs Rum Kesimi bundan üç yıl önce de aynı bölgede petrol arama ihalesine çıkmış ancak bölge ülkelerinden istediği desteği alamayınca süreç sonuçsuz kalmıştı.

ANKARA: SÜRPRİZ DEĞİL
AKŞAM'ın edindiği bilgilere göre, Kıbrıs Rum Kesimi'nin 'kendisine ait olduğunu savunduğu münhasır ekonomik bölgenin' 12. parselinde zengin doğalgaz yatakları bulunduğunu açıklaması Türkiye-İsrail gerginliğinin yaşandığı dönümde Ankara tarafından sürpriz olarak karşılanmadı. Bu kapsamda Rum Kesimi'nin 2007 yılında bölgede petrol arama ihalesine çıktığı süreçte İsrail'den alamadığı desteği şimdi aradığı belirtiliyor. Diplomatik kaynaklar da 24 trilyon metreküp doğalgaz bulunduğu iddia edilen bölge için, İsrail ve Rum tarafları arasında görüşme yapıldığını belirtiyorlar.

DIŞİŞLERİ: 'UYARIRIZ'
DIŞİŞlerİ Bakanlığı kaynakları ise, söz konusu bölgenin Kıbrıs Rum Kesimi'nin münhasır ekonomik bölgesi olması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını belirtirken, İsrail'in söz konusu bölgede arama yapma girişiminde bulunması durumunda, gerekli uyarının yapılacağını belirtiyorlar.

Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.