Kart Aidatlarını Geri Alabilirsiniz!

Kart Aidatlarını Geri Alabilirsiniz!

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, ''1 Mart 2006 tarihinden önce düzenlenmiş sözleşmelere dayalı kredi kartlarına ait yıllık üyelik aidatını her zaman geri isteyebilir'' dedi.

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, ''Tüketiciler, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1 Mart 2006 tarihinden önce düzenlenmiş sözleşmelere dayalı kredi kartlarına ait yıllık üyelik aidatını her zaman geri isteyebilir'' dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankaların özellikle kredi kartları ve diğer ürünlerinde borç, kesintiler, hesap işletim ücreti, yıllık aidat bedeli gibi konularda yeterli ve doğru bilgilendirme yapmadığını, bu nedenle ortaya çıkan sorunların tüketici dernekleri, tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerini meşgul ettiğini söyledi.
Bunun taraflar arasındaki güven ilişkisini de zedelediğini ifade eden Yılmaz, doğru yönlendirilmeyen tüketicilerin, sözleşme imzalama aşamasında ne yapmaları gerektiğini iyi öğrenmelerini istedi.

Yılmaz, tüketiciyle birebir müzakere edilmeyen, tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan ve iyi niyet kurallarına aykırı olarak düzenlenen sözleşmelerden, tüketicilerin sorumlu tutulamayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

''4822 Sayılı Kanun ile Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesinde 'Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir' hükmü yer almaktadır. 'Karınca duası' gibi yazılan sözleşmelerden tüketici sorumlu tutulamaz.

Tüketiciler, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1 Mart 2006 tarihinden önce düzenlenmiş sözleşmelere dayalı kredi kartlarına ait yıllık üyelik aidatını her zaman geri isteyebilir. Bu konuda, Bursa Tüketici Mahkemesi ve Yargıtay'ın kararları var.''
Yılmaz, 1 Mart 2006 tarihinden itibaren durumun değiştiğini, bununla ilgili bir madde konulduğunu belirterek, bankalar arasında farklı uygulamalar olmakla birlikte, tüketicilerin bu maddeye itiraz kaydıyla sözleşmeyi imzalayabileceklerini belirtti.
Bankaların, şube ve genel merkezleri dışında, tüketicinin talebi olmaksızın kredi kartı üye kaydı yapamayacağını, buna rağmen bazı iş merkezlerinden köylere kadar kredi kartı pazarlandığını, tüketici dernekler

 

aktifhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.