Kariyer evliliğe en büyük engel!

Kariyer evliliğe en büyük engel!

“Çocuk da yaparım kariyer de” nakaratı tarih oldu!

Daha iyi bir hayata ve en azından ortalamanın biraz üzerinde yaşamak için mücadele edilmesi evlilik gibi gelecek planlarının da ertelenmesine sebep oluyor. Yoğun ve stresli iş hayatı, çevreden uzaklaşma ve asosyallik, vakitsizlik, evlilik yaşının gecikmesine mi neden oluyor? Son dönemlerde yapılan araştırmalar evlilik yaşının geçmiş dönemlere oranla daha ileri seviyelere yükseldiğini gösteriyor.

GEÇ OLGUNLAŞIP, YAŞLI EVLENİYORUZ
Evlilikmerkezi Danışmanı Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Mine Eren, evlilik yaşının gecikmesiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Eren, “Sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada evlilik yaşı gecikiyor. Bir önceki kuşakta görülen 20-22 yaş civarı evliliklerin sayısında azalma görülüyor. Bu yaşlarda çocuk sahibi olanların sayısı iyice düştü. İnsanların ergenlik dönemini tamamlayıp genç yetişkinliğe geçme süreci 20 yaşında başlıyor. Kişilerin deneyim kazanmaları, hayattan ve evlilikten beklentilerinin netleşmesi, ruhsal ve duygusal büyüme, iş ve kariyerle ilgili belirginlikler ancak kadınlarda 26 yaştan sonra, erkeklerde ise 28 yaşından sonra oluyor. Son dönemlerde evlilik yaşının 30 ila 40 yaşına taşındığını gözlemliyoruz” diye konuştu.

EKONOMİK ÇIKARLAR ÖN PLANDA
Psikolog Mine Eren, “Ekonomik şartların zorluğu ve yoğun iş temposu kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Artık bireyler ve gençler daha idealist ve öncelikle aile desteği almadan kendi ayakları üzerinde durabilmeyi ve kariyer yapmayı hedefliyorlar. Evlilik onlar için ikinci planda ve ertelenen bir durum oluyor. Bununla beraber kariyer planlaması ve yoğun çalışma temposu, beraberinde sosyal ortam eksikliği gibi sebepler de evlilik yaşının gecikmesinde önemli etkenler arasında yer alıyor” dedi. 'Evlilikmerkezi.com' adlı adresteki üye sayısı 400 bine ulaşmış bulunuyor. Bunların yüzde 93'ü iş hayatının içinde aktif olarak çalışıyor. Üyeler, 35-45 yaş arası, üniversite mezunu, çalışan ve metropollerde yaşayan kadın ve erkeklerden oluşuyor.
Türkiye

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.