Karadeniz'de yeni ittifak

Karadeniz'de yeni ittifak

Karadeniz'de yeni savunma ittifakı

Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın Karadeniz'de yeni bir askeri savunma ittifakı kurmak üzere olduğu öne sürüldü. Rus Nasha Versiya gazetesine göre, Karadeniz Savunma Anlaşması adlı ittifakın detayları Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un temmuzdaki Moskova ziyaretinde belirlenecek


Rusya'da yayınlanan haftalık Nasha Versiya gazetesi, Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın 'Karadeniz Savunma Anlaşması' adıyla yeni bir askeri savunma ittifakı kurmak üzere olduklarını öne sürdü. Gazeteye göre, üç ülkenin Karadeniz'de yeni bir ittifak oluşturmasını öngören anlaşma metni ilk kez 2003 yılında oluşturuldu. 2005 yılında Ukrayna'da Moskova karşıtı Viktor Yuşçenko'nun iktidara gelmesinden sonra sekteye uğrayan görüşmeler, Ankara'nın ısrarı sonucu yeniden canlandı. İddiaya göre, Türkiye, Rusya Savunma Bakanlığı'nı 'Ukrayna sonradan dahil olabilir' diyerek ikili görüşmeler için ikna etti. Ardından, Ukrayna'daki iktidar değişikliğiyle birlikte, savunma ittifakı bu ülkeyi de kapsayacak şekilde yeniden görüşülmeye başlandı.
Nasha Versiya, tüm bu gelişmelerin ardından konunun Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un temmuz ayında yapması planlanan Moskova ziyaretinde gündeme gelmesinin beklendiğini duyurdu. Haberde, 'Üç ülkenin savunma bakanlarının ayrıntıları bir ay içinde sonuçlandırıp, anlaşmayla ilgili protokolleri ağustos ayı içinde imzalayacakları' görüşüne yer verildi. Rus gazetesi, Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu hatırlatarak, NATO üyesi olmayan Ukrayna ve Rusya ile böyle bir anlaşma yapılmasına Brüksel'in nasıl bir tepki vereceğinin henüz bilinmediğini yazdı. Gazete, Türk kaynakların 'Rusya ve Ukrayna NATO deniz kuvvetleriyle uzun zamandır ortak tatbikatlar yaptığı için, Brüksel'den sınırlı bir tepki gelecektir' yorumuna da yer verdi.

AKDENİZ'E İNECEKLER
Haberde, 'Rusya'nın Karadeniz'de yeni bir askeri organizasyon yaratmasının arkasındaki motivasyonun net olmadığı' değerlendirmesi yapıldı. Rus analistler, Ankara ile yakın işbirliğinin Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun Akdeniz'de daha rahat dolaşabileceğini belirtirken, söz konusu filonun 'Önümüzdeki yıllarda Karadeniz ve Akdeniz'de üstleneceği savaş görevleri nedeniyle birkaç yeni savaş gemisi alacağı' vurgulandı.
Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.