Kafaları karıştıran açıklama

Kafaları karıştıran açıklama

ABD, Birleşmiş Milletler'in (BM) 9 kişinin hayatını kaybettiği Gazze filosuyla ilgili soruşturma komisyonu oluşturduğu yönündeki açıklamayı memnuniyetle karşılarken, bunun "ulusal soruşturmaları tamamlayıcı" olacağı yönündeki değerlendirmesi kafaları karı

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan ve ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice imzası taşıyan açıklamada, her iki hükümete de gösterdikleri yapıcı ve işbirliği gösteren tutumlarından; BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a da liderliği ve kararlığından dolayı teşekkür edildi.



Ancak açıklamada, kurulan komisyonun her iki hükümetin de olayla ilgili açtığı kendi soruşturmalarına ilişkin raporlarını alacağını ve bu tarz bir olayın tekrarlanmasının nasıl engelleneceğine ilişkin tavsiyelerde bulunacağı belirtildi.



Açıklamanın birkaç yerinde birden vurgulanan bu değerlendirme kafaları karıştırdı. Bugün hem İsrail basınında çıkan haberlerde hem de Ban'ın açıklamasında komisyonun, bu tarz bir olayın tekrarlanmamasına ilişkin değerlendirmeler yapmasından çok 31 Mayıs'taki olayı inceleyeceği bilgisi yer alıyordu.



ULUSAL SORUŞTURMALARI TAMAMLAYICI

ABD'nin açıklamasında ayrıca, "Bu komisyon, ulusal soruşturmaların yerine geçmeyecektir. Bu komisyon, ulusal soruşturmaları tamamlayan bir unsur olarak İsrail ve Türkiye'nin olayla ilgili değerlendirmelerini uluslararası kamuoyuna sunmaları için de bir fırsat yaratmaktadır. Komisyon geleceğe ve bu tarz olayların tekrarlanmasının engellenmesine odaklanacaktır" denildi.



Bu sözlerle ABD, ilk açıklamaların aksine komisyonun olayı soruşturmayacağını, İsrail'in açmış olduğu kendi soruşturmasını tamamlayan bir unsur olduğunu ifade etmiş oldu.

Türkiye, olayın uluslararası bir komisyon tarafından soruşturulması gerektiği konusunda ısrarcı davranıyor. İsrail ise uluslararası soruşturma baskılarına rağmen kendi soruşturmasını açmıştı.


Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.