Kabine değişikliğiyle ilgili son kulisi açıklıyoruz!
Bugünlerin revaçtaki konusu kabine ne zaman değişecek. Hatta en fazla okunan köşe yazıları kabinenin ne zaman değişeceği ve kimlerin kalıp kimlerin gideceği ile ilgili olanlardır.
Bugünlerin revaçtaki konusu kabine ne zaman değişecek. Hatta en fazla okunan köşe yazıları kabinenin ne zaman değişeceği ve kimlerin kalıp kimlerin gideceği ile ilgili olanlardır.
Halbuki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk Bakanlar Kurulu üyeleri 9 Temmuz 2018 tarihinde atanarak göreve başlamışlardı. Sayın Cumhurbaşkanının büyük bir özenle seçtiği Kabinenin kurulmasının üzerinden bir yıl 2 ay gibi kısa bir süre geçmiştir. Bu kadar kısa bir süre sonrasında Kabinenin değişeceğini iddia etmek akla ziyandır. Dolayısıyla kongre öncesinde veya sonrasında Kabine değişikliğini beklemek beyhudedir. Kabinenin niçin değişmeyeceğini maddeler halinde açıklamak gerkirse;
1- Şuan itibarıyla sayın Cumhurbaşkanına göre başarısız bakan yoktur. Bakanların başarılı veya başarısız olmasından sayın Cumhurbaşkanı sorumlu olduğu ve sonuçlarına da kendisi katlanacağı için bakanlarla ilgili değişiklik kararının zamanlamasına kendisi karar verecektir.
2- Bazı bakanların sisteme ayak uyduramadığı, çok tecrübesiz olduğu, ekibiyle uyum içerisinde çalışamadığı vb. söylemler bakanlık beklentisi olanların çıkardığı dedikodulara benziyor. Yoksa büyük bir özenle seçilen kabinenin tecrübesiz olduğunu iddia etmek doğru değildir.
3- Bazı bakanların gece yarılarına kadar ailelerini ihmal ederek çalışmaları dahi eleştiri konusu yapılmaktadır. Eleştirinin temelinde ise bakanla birlikte çalışmak zorunda kalan bürokratların rahatsızlığıdır. Halbuki eski sistemde gevşek çalışmaya alışkın olan bürokratlar şimdiki tempolu çalışmayı görünce rahatsızlığını bakanları kötüleyerek göstermektedirler.
4- 17 yıllık Ak Parti iktidarının başarısında tartışmasız lideri olan sayın Cumhurbaşkanının takım kurmadaki yeteneğini bir kenara bırakıp ta sürekli olarak Kabinenin yetersiz olduğunu iddia etmek iyi niyetle bağdaşmaz. Kısa vadeli sonuçlara bakarak uzun vadeli çıkarımlarda bulunmak sağlıklı değildir.
5- Bazı bakanların her konuyu sayın Cumhurbaşkanına sormayı alışkanlık haline getirerek karar almakta kararsız kalmaları dahi eleştiri konusu yapılmaktadır. Elbette bu durum eleştirilebilir. Ama önceki sistemde de işlerin yavaş ilerlediği durumlar olmuştu. Demek ki bakanların karar almakta zorlandıkları konuları sayın Cumhurbaşkanına sorması kadar doğal bir şey olamaz. Belki işler biraz aksar ama nihayetinde doğru karar verilmiş olur.
6- Zaman zaman kabine üyeleri arasında gerginlikler olabilir. Her gerginlikte kabine değişirse bu durum yol olacaktır. Müsademeyi efkardan barikayı hakikatin çıkacağı unutulmamalıdır.
Aslında her kabine değişikliği sonrasında bakanlık beklentisi olup ta bakan olamayanlar ya da istediği kişiler bakan olamayan bürokratlar kısa bir süre sonrasında kabine değişikliğini basın yoluyla gündeme getirmektedirler.
Kimse boşuna yutkunmasın, kısa vadede kabine değişikliği yok. Nokta.
Kaynak: sgkrehberi.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.