Japonya’da zarar 248 milyar doları aşacak

Japonya’da zarar 248 milyar doları aşacak

Japonya, deprem ve tsunami felaketinden sonra nükleer reaktör sızıntısını önlemeye çalışırken, felaketin ekonomik zararının da 20 trilyon yenin (248 milyar dolar) üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Japonya Maliye Bakanı Kaoru Yosana, depremin ekonomiye zararının 1995’deki Kobe depreminin ekonomiye tahmini etkisi gibi 20 trilyon yenin üzerinde olacağını söyledi.
Japon hükümeti, tsunami ve nükleer krizin ardından zarar gören ya da üretimlerini askıya alan şirketlere yaklaşık 122 milyar dolar (10 trilyon yen) değerinde düşük faizli kredi vermeyi planlıyor. Nikkei gazetesinin haberine göre hükümet, plan çerçevesinde şirketlere, günlük masraflar ya da deprem ve tsunami felaketinin zararlarını gidermeleri için düşük faizli kredi verecek ve faiz sübvansiyonu sağlayacak. Yetkililerin, şirketlerin depremdeki zararını gidermeleri için uzun vadeli kredi fonu oluşturmayı planladıkları belirtiliyor. Deprem ve tsunamiden, aralarında Nissan’ın da bulunduğu büyük otomotiv üreticileri ile yüzlerce küçük imalatçı zarar gördü.

Yen’i düşürme çabası

G-7 ülkelerinin Japon Yeni’nin güçlenmesinin önüne geçmek için döviz piyasalarına müdahale konusunda bugün harekete geçmesi bekleniyor. Müdahalede yenin değerini hızlı bir şekilde düşürmek yerine piyasa istikrarının sağlanması hedefleniyor. Japonya’da bugün piyasalar tatil

hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.