İstanbul ve Ankara'da Okullar Karanlıkta

İstanbul ve Ankara'da Okullar Karanlıkta

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK'un okullardaki elektrik kesintileriyle ilgili yaptığı basın açıklamasıdır.

Okullar bir kez daha elektrik kesintileriyle gündeme geldi. Ankara ve İstanbul'da borçlarından dolayı bazı okulların elektrikleri TEDAŞ yetkilileri tarafından kesildi. İstanbul'da 20.08.2009 tarihi itibariyle Anadolu yakasında 100'den fazla okul elektriksiz kaldı. Ankara'da da yine birçok ilçede borçlu okulların elektrikleri kesildi.

Ümraniye'de; Birlik İlköğretim Okulu, Mediha Tansel İlköğretim Okulu, Emine Koçullu İlköğretim Okulu, Çayırönü İlköğretim Okulu, Çakmak İlköğretim Okulu, Beykoz'da; Mehmet Emin Polatkonak İlköğretim Okulu, Defterdar Mehmet Bey İlköğretim Okulu, Güzelcehisar İlköğretim Okulu İstanbul'da elektriksiz kalan okullardan birkaçıdır.

TEDAŞ, okulların elektriklerini borçlarını ödemesini hızlandırmak için kestiklerini belirterek, bütün ilköğretim okullarının istisnasız borçları bulunduğunu ifade etmektedir. Ancak bu noktada sorumluluk okulların üzerine yüklenmemelidir.

ELEKTRİK BORCU 20 BİN TL OLAN OKULLAR VAR

Okullar ödenek yetersizliği nedeniyle borç batağındadır. Kendi yağıyla kavrulan okullarımız; elektrik, telefon, su, yakıt, boya-badana parası derken, ciddi bir mali sıkıntı ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu noktada idareciler, öğrencilerden para toplayarak okulların temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadır. Ancak okullar buna rağmen borç sarmalından kurtulamamaktadır.

Bugün bazı okulların elektrik borcu 20 bin TL'ye kadar ulaşmaktadır. 5 bin, 10, 20 bin TL elektrik borcu olan okullar çok zor durumdadır. Zira okulların ana borcunun yanında faiz borcunun da olması borçları iki'ye, üç'e katlamaktadır.
 
ELEKTRİKSİZ OKULLARDA KAYIT VE NAKİLLERDE BÜYÜK SINIKINTI YAŞANMAKTADIR

Okullar kayıt dönemindedir. Bu nedenle e-kayıt sistemine geçen okullarda elektriksizlik büyük bir handikaptır. Elektrik olmaması nedeniyle kayıtlarda ve nakillerde ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Sendikamıza bu konuyla ilgili gerek okul müdürlerinden gerekse velilerden onlarca şikâyet telefonu gelmektedir.  Elektriksiz bir okulda nasıl kayıt ve nakil işlemi yapılacaktır?

Yaşadığımız çağ teknoloji çağıdır. Okullara kayıtların da internet üzerinden yapıldığı bir ortamda elektriksiz bir okuldan bu hizmeti beklemek mümkün değildir. Tüm bu yaşananların sorumluluğunu Milli Eğitim Bakanlığı üzerine alacak mıdır?


TÜRKİYE MUM IŞIĞINDA MI ÇAĞ ATLAYACAKTIR?

14 Eylül tarihinde okul öncesi ve ilköğretim 1. sınıf öğrencileri ders başı yapacak, bir hafta sonra da tüm öğrencilerimiz okullardaki yerini alacaktır. Peki öğrenciler ve öğretmenler karanlıkta mı eğitim-öğretim yapacaktır?  Yoksa Milli Eğitim Bakanlığı, veli ve öğrenciler için mum ışığında bir eğitim mi planlamaktadır? Türkiye mum ışığında mı çağ atlayacaktır?


MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ELEKTRİK BORCU OLAN OKULLARIN BORÇLARINI ÜSTLENMELİDİR.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulların elektrik sorununu bir an önce çözmesi gerekmektedir. Bugün okullarımızın elektriksiz kalmasına; okulu ticarethane, öğrenciyi müşteri, öğretmeni tahsildar olarak gören zihniyet neden olmuştur. Otomatik pilota bağlanmaktan kasıt buysa, Türkiye gerçekten ciddi bir eğitim zafiyetiyle karşı karşıyadır.

Buradan Milli Eğitim Bakanı Nimet ÇUBUKÇU'ya çağrıda bulunuyoruz: Okulların açılmasına kısa bir süre kalmıştır. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencileri ve öğretmenleri karanlıkta eğitime mahkûm etmek istemiyorsa, mum ışığında eğitimle çağ atlanamayacağının farkındaysa okulların borçlarını üstlenmelidir. Bakanlık, Türkiye'de borçlu okulların listesini çıkarıp, hepsinin borcunu ödemelidir. Aksi takdirde okullar ile TEDAŞ arasında yaşanan bu geriliminden etkilenecek olan eğitimcilerimiz ve öğrencilerimiz olacaktır. Okullar açıldığında da borçlardan dolayı aynı sorunun yaşanması durumunda eğitim-öğretimin sekteye uğrayacağı ve öğrencilerin psikolojilerinin bozulacağı unutulmamalıdır. Ayrıca okulların sadece elektrik borcu yoktur. Su borcu olan okullarda çoğunluktadır. Okulların elektriklerinin kesilmesinin ardından sıranın suların kesilmesine gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu durum biz eğitimcileri endişelendirmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı yaşanan bu ayıba derhal son vermelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.