İsrail yeni müttefik arayışında

İsrail yeni müttefik arayışında

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği tarihi İsrail ziyaretinin ardından bugün de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Atina'ya gidiyor. Yabancı ajanslar ziyareti, "Türkiye ile arası açılan İsrail'in Akdeniz'de yeni müttef

Papandreu, temmuz ayında gerçekleştirdiği ziyaretle 30 yılı aşkın bir süredir İsrail'e giden ilk Yunan başbakanı olmuştu. İki ülke arasındaki ilişkilerin zirveye çıkmasını sağlayan bu gelişmenin ardından şimdi de Netanyahu, Papandreu'ya İsrail ziyareti sırasında verdiği sözü tutarak, Yunanistan'a gidiyor.

Tarihte Yunanistan'ı ziyaret eden ilk İsrail başbakanı olan Netanyahu'nun iki gün sürecek Atina ziyareti sırasında ticaret ve savunma alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi ele alınacak.

Uzun yıllar Arap ülkelerinin müttefiki olarak uluslararası arenada boy gösteren Yunanistan, İsrail'le tam diplomatik ilişkilerini diğer Avrupa devletlerine göre gecikmeli olarak 1990 yılında kurmuştu.

"İSRAİL YENİ MÜTTEFİK ARAYIŞINDA"

Uluslararası haber ajansları ise Netanyahu'nun ziyaretinin İsrail'le Türkiye arasındaki ilişkilerin bir hayli gergin olduğu bir dönemde gelmesine dikkat çekti. Reuters, bu ziyaretin, İsrail'in Akdeniz'de Türkiye dışında yeni bir müttefik arayışında olduğunun göstergesi olduğunu belirtti.

Reuters'a konuşan İsrailli bir yetkili de, "İsrail-Yunanistan ilişkilerinde yeni bir sıcaklık oluştu" ifadesini kullandı.

Netanyahu'nun Atina ziyareti sırasında, İsrail uçaklarının askeri tatbikatlar için Yunan hava sahasını kullanması konusunda da izin istemesi bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN KOMŞULARIYLA İLİŞKİLERİ GELİŞTİRİYOR

Dokuz Türk'ün ölümüyle sonuçlanan 31 Mayıs'taki kanlı baskının ardından Ankara-Tel Aviv ilişkilerinin bozulması, İsrail hava kuvvetlerinin, "dost" Avrupa ülkelerinde hava tatbikatı yapma ihtiyacını artırmıştı. İsrail uçakları bu kapsamda geçtiğimiz aydan itibaren Romanya'da eğitim uçuşları yapmaya başladı.

Türkiye ile İsrail arasında yaşanan filo krizi, Tel Aviv'in Kıbrıs Rum kesimi ile de ilişkilerinin gelişmesini sağladı. Kıbrıslı Rumlar, hem kriz öncesi hem de sonrası İsrail'e büyük destek verdi.

İsrail'in gemi krizinin ardından yakınlaştığı bir başka ülke ise bir diğer komşumuz Bulgaristan oldu. Gelişen ilişkiler çerçevesinde son olarak İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres geçtiğimiz hafta Sofya'ya bir ziyaret düzenledi. Peres ziyareti sırasında, Filistin'le doğrudan barış müzakerelerine ev sahipliği için en uygun ülkenin Bulgaristan olduğunu söyledi.

hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.