İsrail YAŞ’ı çözüldü

İsrail YAŞ’ı çözüldü

İsrail'de basına sızan sahte bir belgenin yarattığı fırtınanın ardından yeni Genelkurmay Başkanı erken açıklandı

Mavi Marmara baskınını düzenleyen Şayetet 13 komandolarının eski komutanı ve Gazze Savaşı'nın askeri uygulayıcısı Tümgeneral Yoav Galant.

İSRAİL Savunma Bakanı Ehud Barak, ülkesinin yeni Genelkurmay Başkanı'nın Güney Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Yoav Galant olacağını açıkladı. Ülke gündemini günlerdir işgâl eden atama sorunu, Barak'ın kararı bu hafta kabinede da onaylanırsa resmen çözülmüş olacak.

Altı ay sonra görev süresi dolacak olan mevcut Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi'yle anlaşamayan Barak, Aşkenazi'den gelen talebe ve kamuoyu baskısına rağmen onun görev süresini bir yıl daha uzatmak istememiş ve kriz patlak vermişti.

Barak açıkladı, spekülasyon bitti

Birkaç haftadır yeni Genelkurmay Başkanı adaylarıyla görüşmeler yapan Barak'ın Galant'ı bu göreve getirmeyi planladığı, Aşkenazi'nin ise “Galant olmasın da kim olursa olsun” dediği öne sürülmüştü. İki hafta önce basına sızan bir belge herşeyi altüst etti. Galant'ın bir halkla ilişkiler şirketiyle görüşüp diğer aday Tümgeneral Benny Gatz'ı adaylık sürecinde karalamalayı planladığı belgeden anlaşılıyordu. Ancak belgenin sahte olduğunun ve Aşkenazi tarafından bilinmesine rağmen haftalardır sümen altı edildiğinin ortaya çıkmasıyla Galant rahatlamıştı.

Barak spekülasyonları sona erdirmek için kararı aylar öncesinden açıkladı. Bu seçim, tüm komuta kademesini etkileyecek. Sahte belge konusundaki soruşturma ise sürüyor.

Netanyahu: Kabahat bizde değil Ankara'da

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi Marmara baskını konusunda Türkiye'nin özür talebine olumlu yanıt vermeyeceğini belli etti. Netanyahu, Yunan To Vima Gazetesi'ne şunları söyledi:
“Türkiye ile ilişkilerimizin kötüleşmesi bizim tercihimiz değil. Herşey Tayyip Erdoğan'ın Ocak 2009'da Davos'da Cumhurbaşkanımız Simon Peres'e saldırması ile başladı. Ankara'nın ilişkilerimizde gerginliği ateşlemek yönünde açık bir politikası var. Onlar bunu seçti. Eğer Türkiye ılımlılık yolunu izlemeyi kararlaştırırsa bunu memnuniyetle karşılarız.”

BM heyeti Türkiye'ye geliyor

Bu arada Mavi Marmara baskını konusunda Cenevre'deki BM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan heyet bugün Türkiye'ye geliyor. Ankara'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanlığı ile Gümrük Müsteşarlığı yetkilileri ile görüşecek olan BM heyeti, İstanbul'a geçerek Adli Tıp'tan otopsi raporlarını alacak. Heyet gemileri de inceleyecek.
Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.