İsrail, Türk müfettişi kabul etti

İsrail, Türk müfettişi kabul etti

Türkiye'nin kararlı tutumu karşısında geri adım atan İsrail, Mavi Marmara baskınının BM komisyonu tarafından araştırılmasını kabul edeceği belirtildi.

İsrail, Mavi Marmara baskınının Birleşmiş Milletler (BM) komisyonu tarafından soruşturulmasını kabul ettiği öne sürüldü. Dört kişiden oluşacak komisyon, ilk toplantısını 10 Ağustos'ta yapacağı iddia edildi. 31 Mayıs'taki Mavi Marmara baskının ardından Türkiye, İsrail'in saldırısının BM tarafından soruşturulmasını istemişti. İsrail ise bu soruşturmaya direnmiş ve kendi inceleme komisyonunu oluşturarak araştırmasını tamamlamıştı. Ancak İsrail Ordusu'nda yapılan araştırmanın ardından Türkiye geri adım atmadı ve BM Genel Sekreteri Ban ki Moon'dan Güvenlik Konseyi'nden yapılan başkanlık açıklamasına uymasını istedi. Önceki gün Ban ki Moon ile İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak New- York'ta bir araya geldi ve bu görüşmede İsrail'in uluslararası bir komisyona "evet" dediği öne sürüldü. Davutoğlu'da dün Ban ki Moon'la görüştü ve Barak görüşmesi hakkında bilgi aldı. İsrail'in komisyon önerisini kabul ettigi Türk kanallar "Onlar açıklamadan bundan emin olamayız dedi."

RÖMORK HAZIRLANDI
El Arabia televizyonu da, İsrail'in kararının ilk kabine toplantısının ardından açıklanacağını duyurdu. Edinilen bilgiye göre komisyon 4 kişiden oluşacak. Yeni Zelanda Eski Başbakanı Geoffrey Palmer'ın başkanlığında bir Kolombiyalı Türk ve İsrailli uzmanlardan oluşacak. Halen İsrail'in elinde bulunan üç Türk gemisinin Türkiye'ye getirilmesi için gönderilecek römorklar ve ekip hazırlandı. İsrail'in vereceği yanıt ışığında 3 gemiyi taşıyacak olan römorkların önümüzdeki hafta Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. İsrail geçen ay da, el koyduğu üç Türk gemisini iade edeceğini bildirmişti.


Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.