İsrail, Türk gemilerini teslim etti

İsrail, Türk gemilerini teslim etti

İsrail'in, Gazze'ye yardım götürürken 31 Mayıs'ta baskın düzenleyerek el koyduğu 3 Türk gemisi Türkiye'ye geri dönüyor.


Filo baskınından bu yana alıkonulan, başta 9 Türk'ün öldürüldüğü Mavi Marmara olmak üzere Defne ve Gazze gemileri dün Türkiye'nin gönderdiği 3 römorkörle İsrail limanlarından yola çıktı. Gemiler dün Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'nden yetkililerin gözetiminde römorkörlere bağlandı. Gemilerin, 8 veya 9 Ağustos'ta İskenderun'da olmaları bekleniyor. Mavi Marmara ve Defne'nin, Hayfa'da, diğer gemi ise Aşdod limanında tutuluyordu.

Gemilerin teslimiyle eşzamanlı olarak Türk yetkililere mektup yazan İsrail Dışişleri Bakanlığı, 'Gazze'ye bundan sonra gemi gönderilmesinin engellenmesini' talep etti. Dışişleri açıklamasında, Türk yetkililere "Türkiye'nin, Gazze Şeridi'ndeki deniz ablukasını kırmaya çalışacak yeni Türk gemilerini önleyeceği beklentisinde olduğu" mesajının gönderildiği kaydedildi. Söz konusu mektupta, Gazze Şeridi'ne, gerekli malzemelerin İsrail üzerinden uluslararası toplumun da kabul ettiği şekilde düzenli olarak iletildiği de savunuldu.

İsrail yönetimi, Ankara'nın yoğun diplomatik girişimlerinin ardından 23 Temmuz'da aralarında 9 Türk'ün öldürüldüğü Mavi Marmara gemisinin de yer aldığı gemilerin salıverilmesi konusunda karar almıştı. Baskının hemen ardından Tel Aviv'e nota çekerek gemilerin derhal bırakılmasını isteyen Türkiye, İsrail'den ayrıca özür dilemesini, tazminat ödemesini, bir uluslararası bağımsız, tarafsız komisyon kurulmasını ve Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılmasını talep etmişti. Uluslararası soruşturmayı uzun bir süre reddeden İsrail, hafta sonu geri adım atarak Mavi Marmara baskınını araştırmak üzere Birleşmiş Milletler tarafından bir komisyon kurulmasına razı olmuştu. İsrail'in, ilk kez kendi askerleriyle ilgili bir konuda BM'nin soruşturmasını kabul ettiği karar, Türkiye'nin diplomatik bir zaferi olarak yorumlanmıştı. İsrail, 31 Mayıs'taki baskından sonra gemi yolcularını birkaç gün tutmuş, ardından yolcuların çoğunluğu Türkiye'ye gönderilmişti.


ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.