İsrail Boyun Eğdi

İsrail Boyun Eğdi

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Mavi Marmara baskınını araştırmak üzere uluslararası bir komisyon kurulmasını kabul ettiğini açıkladı. Komisyonda, ABD, BM, İsrail ve Türkiye'nin temsilcileri yer alacak.

İsrail'in , 9 kişinin öldüğü Mavi Marmara baskınıyla ilgili BM tarafından soruşturma komisyonu kurulmasına yeşil ışık yaktı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun İsrail'in 9 Türk'ün hayatını kaybettiği Mavi Marmara baskını ile ilgili Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası soruşturma yürütülmesini kabul ettiğini açıkladı.

Ban'ın yaptığı yazılı açıklamada, Yeni Zelanda'nın eski Başbakanı Goeffrey Palmer ve Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin başkanlık edeceği 4 kişilik heyette bir Türk ve İsrailli temsilcinin yer alacağı belirtildi.

Böyle İsrail Başbakanı Benyamnin Netanyahu, İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonlarıyla ilgili olarak BM soruşturmasını kabul eden ilk İsrail Başbakanı oldu.

İSRAİL'İN YEDİLER KABİNESİ, BM SORUŞTURMASINDA İŞBİRLİĞİNİ KABUL ETTİ

İsrail, 31 Mayısta Mavi Marmara gemisine düzenlenen ve 9 Türk'ün öldüğü operasyon için BM soruşturmasında işbirliği yapmayı kabul etti.

İsrail'in "Yediler" olarak adlandırılan dar kabinesi bugün yaptığı toplantıda, BM soruşturmasına katılma kararı aldı.

Bu kararla birlikte İsrail'in, ilk kez İsrail askerleriyle ilgili bir konuda BM'nin soruşturmasını kabul ettiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca İsrail, yine ilk kez bir BM soruşturma komisyonunda kendi faaliyetleriyle ilgili olarak yer almış olacak.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, cuma günü New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinde, İsrail'in BM soruşturmasında mutabık kaldığını söylediği bildirilmişti.

'ULUSLARARASI SORUŞTURMA 10 AĞUSTOSTA BAŞLAYACAK'

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mavi Marmara gemisinin de içinde bulunduğu filoya düzenlenen ve 9 Türk'ün hayatını kaybettiği baskınla ilgili uluslararası soruşturmanın 10 Ağustosta başlayacağını açıkladı.

Ban, yaptığı yazılı açıklamada, Yeni Zelanda'nın eski Başbakanı Goeffrey Palmer ve Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin başkanlık edeceği, bir Türk ile bir İsrailli temsilcinin yer alacağı heyetin Eylül ortasında da ilk raporunu sunacağını kaydetti.

İsrailli yetkililer de, İsrail'in BM soruşturmasında yer almayı kabul ettiğini söylemişti.

Jerusalem Post gazetesi de İsrail'in prensipte, BM'nin filo olayıyla ilgili soruşturma komisyonunun kurulmasını kabul ettiğini, geçen hafta ABD'de görüşmelerde bulunan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak tarafından bunun BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a iletildiğini bildirmişti.

ABD DE BASKI YAPTI

ABD'nin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından yapılan öneriyi kabul etmesi için İsrail'e baskı yaptığı belirtiliyor.

Önceleri İsrail'in, Obama yönetiminin Ban Ki-mun'un'un önerisini hasıraltı etmesi için Netanyahu'ya yardımcı olacağını umduğu, ancak ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice'ın, İsrail'e öneriyi kabul etmesi için baskı yapılmasını istediği hatırlatılıyor. Kaynaklar, Rice'ın bir soruşturma komisyonu kurulmasının "BM içinde ABD çıkarları açısından hayati önem taşıdığını" vurguladığını belirtiyorlar.

TÜRKİYE'DEN TEMSİLCİ DE OLACAK

Ban'ın önerisine göre, gemi baskını ile ilgili hem Türkiye'nin hem de İsrail'in açtığı soruşturmalar bir inceleme komisyonu tarafından değerlendirilecek. Söz konusu komisyonda, ABD, BM, İsrail ve Türkiye'nin temsilcileri yer alacak.

Söz konusu ekip, çalışmalarına ancak bu her iki ülkede yapılan soruşturmaların tamamlanmasından sonra başlayacak. Bu komisyonun başkanlığını da Yeni Zelanda'nın eski Başbakanı Geoffrey Palmer, yardımcılığını ise Kolombiya Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe yürütecek.

Haaretz, bu komisyonda Türkiye'nin temsilcisi olarak Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı yapmış bir diplomatın isminden söz ettiğini öne sürdü. İsrail'in ise, kuruluşunda önceleri mutabık olmadığı komisyondaki temsilcisinin ismini henüz gündeme getirmediği kaydedildi.

DAVUTOĞLU ÖNCEDEN ÖĞRENMİŞTİ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Mavi Marmara baskınıyla ilgili uluslararası soruşturma komisyonunu kabul etme kararını, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun'un açıklamasından önce öğrendi.

Alınan bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban'ın uluslararası komisyon kurulması kararını, İsrail'in kabul ettiğini açıklamasından önce Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak iletti.

NTV

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.