İrlanda Euro’nun sonu olur

İrlanda Euro’nun sonu olur

İrlanda kurtarılmazsa Euro'nun sonu olur

Euro Bölgesi Başkanı Herman Van Rompuy, Yunanistan'ı geçtiğimiz bahar aylarında dize getiren, Portekiz ile İrlanda'nın da şu anda tehdit altında içinde bulunduğu borç krizine göndermede bulunarak, “İçinde bulunduğumuz kriz hayatta kalma krizidir. Eğer Avrupa Birliği (AB) bunun üstesinden gelemezse birliğin para birimi olan Euro zor durumda kalabilir” dedi.

Euro olmazsa AB de olmaz

16 üyeli Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına başkanlık eden Rompuy, şöyle konuştu: “Euro Bölgesi'nin hayatta kalması için hep birlikte çalışmalıyız. Çünkü eğer Euro hayatta kalamazsa, AB'de hayatta kalamaz. Ancak ben bunun üstesinden geleceğimiz konusunda eminim. Krizle nasıl baş edeceğimizi gösterdik. Geçen yıl AB liderlerinin krizi aşmak amacıyla açıkladıkları kemer sıkma politikalarını ortaya koymalarındaki cesaretleri beni çok etkiledi. AB liderleri bir sonraki seçimde seçilmelerini riske atarak, büyük protesto gösterilerine rağmen, popülizmden uzak, cesur önlemler alarak, harcamalarını düşürdüler.”

İrlanda önceki gün olası acil yardım için resmi düzeyde görüşmeler yaptığını kabul etmişti. Kamu borç stoğunun yüksekliği nedeni ile Portekiz de finansal destek ihtiyacı açısından yüksek risk altında olduğu ve yasal olmayan faiz oranları dışında piyasadan borçlanamadığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

AB desteği son çare olarak görülsün

FİNLANDİYA Maliye Bakanı Jyrki Katainen'in, Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında, İrlanda'ya AB'den acil olarak yardım alması konusunda baskı yapılmasına karşı olduklarını, AB'nin yardım için son çare olması gerektiğini söyledi. Almanya'nın piyasaları sakinleştirmek için İrlanda'ya yardım önermesine Finlandiya, AB Finansal İstikrar Mekanizması'nın (EFSF) bu tür yardımlar için oluşturulmadığı gerekçesi ile karşı çıkarken, “Hali hazırda İzlanda, Litvanya ve Yunanistan'ı destekliyoruz. Kimbilir daha kimleri destekleyeceğiz” diyor.

İrlanda'nın vergiyi artırması, kamu harcamalarını kısması isteniyor

İRLANDA'nın borç krizine ilişkin olası yardım paketinin de görüşüldüğü Euro Bölgesi maliye bakanlarının dünkü toplantısında, AB ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) İrlanda için öngördüğü şartlar özetle şöyle:
İrlanda hükümeti 25 Kasım'daki seçimler nedeniyle mali yardım başvrusunda çekimser davranıyor.
İrlanda doğrudan yabancı yatırımları çekmek amacıyla, yüzde 12.5 olan kurumlar vergisi artırmalı.
Hükümet, yıllık emlak vergisi ile emlak satışlarında bir kez uygulanacak vergi getirmeli.
KDV (Katma Değer Vergisi) oranları artırılmalı.
IMF-AB İrlanda'ya yardım paketinde kamu harcamalarında kesinti yapılmasını şart koşuyor. IMF'nin, yapılacak herhangi bir dış yardımda İrlanda hükümetinin kamu harcamalarında kesinti yapmayı kabul etmesinde ısrarcı olması bekleniyor. Hükümetten, özellikle Metro North gibi Dublin'deki demiryolu inşaatına yönelik harcamalardan vazgeçmesi isteniyor.
Başbakan Brian Cowen hükümetinden tasarruf amacıyla işsizlik maaşlarını düşürmesi de isteniyor. Bu yolla 5 milyar Euro'nun üstünde tasarruf yapabileceği tavsiye edilen hükümetten ayrıca emekli maaşlarında da kesinti yapması bekleniyor. İrlanda'nın bu konudaki direnci karşısında da geçen yıl yardım alan ve bu kapsamda emekli maaşlarında yüzde 10 kesintiye giden Yunanistan örneği veriliyor.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.