İnternet, “ufkunu açtı”

İnternet, “ufkunu açtı”

Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı apak köyünde bir çiftçi, internette gördüğü ve anavatanı Latin Amerika olan “yer kirazı” meyvesini, tohumlarına ve gerekli zirai desteğe yine internet aracılığıyla ulaşarak yetiştirmeyi başardı.

Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Apak köyünde çiftçilik yapan Mustafa Şenses, internet sayesinde tanıdığı, anavatanı Latin Amerika ülkeleri olan “yer kirazı” meyvesini, tohumlarına ve gerekli zirai desteğe de internet aracılığıyla ulaşarak, yöre çiftçilerini alternatif bir ürünle tanıştırdı.
Apak köyünün bakkallığını yapan evli ve 3 çocuk babası Mustafa Şenses (47), bölgenin geleneksel tarım ürünü tütünde piyasa koşullarının yıllardır olumsuz seyretmesinin ardından başlattığı alternatif ürün arayışında bir ilki gerçekleştirdi.
Şenses, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alternatif ürün arayışı sırasında, tarım konusunda yayın yapan internet sitelerini taradığını ve bu sırada gördüğü “yer kirazı” meyvesinin dikkatini çektiğini, bu meyve üzerine detaylı araştırma yaptığını belirtti.
Gerekli incelemeyi yaptıktan sonra deneme amaçlı üretim yapmaya karar verdiğini ve meyve tohumlarını da yine internet ortamında Çorum'dan bulup tanesini 2 liraya getirttiğini anlatan Şenses, “Çorum'dan 3 ay önce 130 kök yer kirazını deneme amacıyla evimin bahçesine ektim. Meyvenin üretimiyle ilgili dikim, sulama, çapalama ve ilaçlama gibi tüm işlemlerin de nasıl yapılacağını internetten öğrenip aynısını uyguladım. Geçen sürede fideler büyüdü, meyve verdi. Yaklaşık 1 ay sonra hasada başlayacağım” dedi.

ÇİFTÇİLERİN İLGİ ODAĞI OLDU

Mustafa Şenses'in, yörede ilk kez gerçekleştirdiği “yer kirazı” üretimi, alternatif ürün arayışı içindeki bölge çiftçisinin ilgi odağı oldu.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Saruhanlı'da ilk kez üretimi yapılan “yer kirazı”nın ilçede merak konusu olması üzerine bazı üreticilerle birlikte Mustafa Şenses'in deneme üretimi yaptığı bahçesinde incelemelerde bulundu.
Başarılı çiftçiyi kutlayan Okur, yaptığı açıklamada, “yer kirazı” meyvesinin Türkiye'de son yıllarda yeni yeni tanınan bir meyve olduğunu belirtti.
Ürünün Saruhanlı'da ilk kez üretildiğini, bunun da çiftçiler için bir umut olduğunu ifade eden Okur, ürüne pazar bulunabilmesi halinde ilçede üretiminin hızla yaygınlaşacağına inandığını ifade etti.
Okur, şunları kaydetti:
“Yer kirazı, iç piyasada yeterince tanınmaması nedeniyle yurt içinde genellikle lüks tüketime yönelik bir gıda olarak yer edinmiş. Otellere ve büyük marketlere pazarlanıyor. Meyvenin kilosunun Avrupa'da 10-15 avro civarında olduğunu öğrendik. Meyvenin kullanım alanı da oldukça geniş. Sahip olduğu bol aroma ve mayhoş tadından dolayı pastacılık ve marmelat yapımında kullanılıyor. Bunun yanında meyve salatalarında veya taze meyve olarak tüketilebiliyor.”
Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.