İndirimli fiyatı duyan turist, tatil için erken davrandı

İndirimli fiyatı duyan turist, tatil için erken davrandı

Dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen geçen yıl turist sayısını artıran 4 ülkeden biri olan Türkiye, 2010 yılına da umutlu girdi.

Ekonomi

İndirimli fiyatı duyan turist, tatil için erken davrandı


Dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen geçen yıl turist sayısını artıran 4 ülkeden biri olan Türkiye, 2010 yılına da umutlu girdi.



Otellerin temmuz-ağustos rezervasyonlarında önceki yıllara oranla bu sene yüzde 20 artış yaşanıyor. 2010 yılında da yıldızı parlayan turizm destinasyonlarından birisinin Türkiye olacağını belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek, "Yüksek sezona yönelik erken rezervasyonlarda yüzde 20 artış var. Özellikle temmuz-ağustos aylarına yönelik yoğun rezervasyonlar alıyoruz. Mayıs ayı rezervasyonları da iyi gidiyor." dedi. Kriz nedeniyle 2009'da yurtdışına çıkmayan Almanların tatil özlemi çektiğine işaret eden Öger Tur Genel Müdürü Recep Yavuz da, turizmcilerin 2010 yılında Almanya'dan Türkiye'ye gelecek turist sayısının yüzde 10 artacağında hemfikir olduklarını dile getirdi. Yavuz, 2010'da Almanların yine Türkiye'nin en önemli misafirleri olacağından kuşku duyulmadığını belirtti.

Türk turizmi, 2009'da krize rağmen büyük başarılara imza attı. Rakip destinasyonlar iki basamaklı küçülme yaşarken Türkiye turist sayısını yüzde 2,81 oranında artırarak 27,1 milyon kişiyi ağırladı. Avrupa ve Rusya pazarlarından gelen erken rezervasyonların geçen yılın üzerine çıkması sektörün yüzünü güldürüyor. Avrupa ve Rusya'da faaliyet gösteren tur operatörlerine göre, erken rezervasyonlarda en fazla rağbet gören Türkiye, 2010 yılında da yıldızlı parlayan turizm destinasyonu olarak kalmaya devam edecek. Türkiye'den memnun ayrılan turistlerin 2010'da da tatil tercihini yine Türkiye'den yana kullandığını kaydeden POYD Başkanı Volkan Şimşek, "Acenteler risk almamak için başka destinasyonlar yerine Türkiye'yi ön plana çıkarıyor." dedi.

İngiltere'den Türkiye'ye yönelik satışlarda yüzde 30'a varan artışlar görülüyor. Almanya'da yüzde 10 büyüme bekleniyor. Rusya'dan gelen erken rezervasyonlarda yüzde 30-40 oranında artış yaşanıyor. Hollanda ve Belçika'dan gelen talepler de iyi düzeyde. Almanya'daki dev tur operatörleri bu yıl Türkiye'nin büyük atak yapacağını öngörüyor. Rus pazarındaki acenteler de, Türkiye'ye yönelik kapasitelerini artırdı. Bu verilerin 2010 yılı turizm sezonuna yönelik önemli ipuçları verdiğine işaret eden Şimşek, "Kriz döneminde daha fazla turist çekebilmek için oteller fiyatlarını uygun seviyeye çekti. Sözleşmelere bakıldığında 2010 yılına yönelik fiyat artışları yok gibi. Sektörde fiyat artışına giden işletme neredeyse hiç yok. 2009'da kriz yaşamasaydık 2010'a daha yüksek fiyatlarla girebilirdik." şeklinde konuştu.

Avrupa pazarındaki durumu değerlendiren Öger Tur Genel Müdürü Recep Yavuz, geçen yıl kriz nedeniyle yurtdışına çıkmayan Almanların tatil özleminin katlanarak arttığını, bu yıl mutlaka tatile çıkmayı planladığını söyledi. "Bir Alman iki sene üst üste yaz tatili yapmadan yaşayamaz." diyen Yavuz, "2009 yılında Alman pazarı durgun geçti. Alman turist yurtdışına fazla yönelmedi. Yurtdışı beklentisi, tatil özlemini ortaya çıkardı. Ayrıca 2010'un hemen başında meydana gelen soğuk hava dalgası insanları eve hapsetti. Çok kişi planladığı kış tatiline çıkamadı. Dolayısıyla kış tatiline çıkamayanlar bu ihtiyacını yaza erteledi." değerlendirmesinde bulundu. Yavuz'un verdiği bilgilere göre, İspanya ve Yunanistan, kriz döneminde Türkiye kadar esnek davranamadı. Türkiye, acentelerle oturup ne yapacağına karar verdi. Fiyatlarda oynamalar yaparak ürününü tekrar şekillendirdi. Türkiye, geçen yıl Almanya'da hiç değişmeyen bir sıralamayı değiştirdi ve Avusturya'nın önüne geçti.

Tatil özlemi, 'son dakikacı' olarak bilinen Rusları da erken rezervasyona yöneltti. Rusya'da yapılan araştırmaya göre, krizde kemer sıkmaktan bıkan Ruslar 2010'da tatile çıkacak. Türkiye, önceden olduğu gibi yine tatile çıkacak Rusların birinci tercihi olacak.

YILLARA GÖRE TURİST SAYISI

Yıl Turist sayısı

2000 9,9 milyon

2001 11,2 milyon

2002 12,9 milyon

2003 14,0 milyon

2004 17,2 milyon

2005 20,5 milyon

2006 19,2 milyon

2007 23,0 milyon

2008 26,3 milyon

2009 27,1 milyon ZAMAN


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.