İlaçta indirim krizle birlikte geliyor

İlaçta indirim krizle birlikte geliyor

Yarın yürürlüğe girecek yeni uygulama ile 2 bin 500'ün üzerinde ilacın fiyatında indirim yapılacak. Böylece yıllık 3,3 milyar lira tasarruf sağlanacak

Ancak indirimlerin 800 milyon liralık kısmının kendilerinden çıkacağını belirten eczaneler, yarın kepenk kapatmaya hazırlanıyor. Eczaneler, zararlarının karşılanmasını istiyor. İlaç firmaları ise buna yanaşmıyor. Devlet Bakanı Ömer Dinçer, en fazla etkilenecek 3 bin eczane için çözüm arıyor.

Eczacılar, stoklarındaki ilaçların fiyat farkının karşılanmasını isterken ilaç endüstrisi, eczanelerin indirim zararlarını ödemeyi henüz kabul etmedi. İlaç firmaları şu ana kadar sadece indirime giren 145 ilaçta eczane ve depoların stok zararlarını karşılayacaklarını açıkladı. Firmalar buna ek olarak indirimler olursa hayati öneme sahip kalp damar, diyabet ve kanser gibi pahalı ilaçların Türkiye'ye getirilmeyeceği tehdidinde bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri ise 'pahalı ilaçları getirmeyiz' tehdidine, "Birçok Avrupa ülkesinde pahalı ilaçlar ucuz. Biz de AB'yi referans aldık." cevabını veriyor.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkan Yardımcısı Engin Güneri, yeni düzenleme ile kârları düşeceği için zor durumda kalacaklarını iddia ediyor. Sağlık Bakanlığı ile bu konuda anlaşma sağlanamadığı takdirde sektörde yaklaşık 4 bin ilacı etkileyecek, bazı ilaçların bulunmasını zorlaştırabilecek sıkıntılar yaşanmasından endişe ettiklerini belirtiyor. "Bu koşullar altında bazı ilaçların tedarik edilmesinde aksamalar yaşanabilir. Bu durum, tedaviye ihtiyaç duyan hastalar açısından çok büyük sıkıntılara yol açabilir." diyen Güneri, özellikle kalp damar, diyabet ve kanser gibi son derece kritik ve fiyatı pahalı ilaçların tedarikinde aksama olabileceği uyarısında bulunuyor.

İndirimde AB'den 10 ülke referans alındı

Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü, ilaç masraflarını önlemek için 18 Eylül'de yayımlanan İlaç Fiyatları Kararnamesi'yle 2 bin 304 ilaçtan bin 691'inin fiyatını yüzde 40'a varan oranlarda indirdi. Kasımda uygulamaya geçmesi gereken kararname, eczacıların ellerindeki ilaç stoğunu gerekçe göstermesi nedeniyle 4 Aralık'a ertelenmişti. Müdürlük kararnameyi, Türkiye'nin referans olarak gördüğü 10 AB ülkesindeki en düşük ilaç fiyatlarına göre düzenledi. Türkiye'de jenerik ilaçların fiyatları, orijinalin yüzde 80'i olabiliyor. Yeni dönemde Türkiye'de jeneriği olan orijinal ilaç fiyatları, referans ülkedeki fiyatın en fazla yüzde 60'ı olacak. Ayrıca 20 yıllık 776 eşdeğer ilaçta da kamu kurum indirimi yüzde 11'den yüzde 24'e çıkarılacak.

Bu arada Sosyal Güvenlik Kurumu yarın eczanelerin kepenk kapatmaya hazırlanmasıyla tırmanan ilaç krizine çözüm bulmak için hem ilaç firmaları hem de eczanelerle görüşmelerini sürdürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer başkanlığında yapılan toplantılarda yeni uygulamadan en fazla etkilenecek düşük cirolu 3 bin eczane için çözüm aranıyor. ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.