İl İçi Alan Değişikliği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
İl İçi Alan Değişikliği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Sendikamız mevzuat birimince il içi alan değişikliğiyle ilgili sıkça sorulan sorulara, Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) kararları ve mütalaası ile İl İçi Alan Değişikliği Kılavuzu doğrultusunda cevap verilmiştir. Bununla birlikte, sendikamıza iletilen alan değişikliği ile ilgili sorunların çözümü ve taleplerin karşılanması için Bakanlık nezdinde çalışmalarımız devam etmektedir. Başka sorular eklendikçe sıkça sorulan sorular güncellenecektir.
Soru: Sınıf öğretmeniyim, yan alanım Türk Dili. Türkçe’ye mi yoksa Türk Dili ve Edebiyatı’na mı başvurmalıyım? Türkçe’ye başvurum neden kabul edilmiyor?
Cevap: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 2.2 1/a maddesinde yer alan hüküm gereğince yan alanınız olan Türk Dili ve Edebiyatı alanına branş değişikliği yapabilirsiniz. TTK’nın 80 sayılı kararına göre Türkçe alanına başvuru yapamazsınız.
Soru: İlkokulda sınıf öğretmeni ve aynı zamanda müdür yardımcısıyım. Ortaokulda Teknoloji Tasarım alanında hem öğretmen hem de yönetici normu var. Ortaokula bu alana atanırsam yöneticiliğim devam eder mi?
Cevap: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 1.7 maddesinde yer alan hüküm gereğince, geçmek istediğiniz alan olan Teknoloji Tasarım alanında bulunduğunuz eğitim kurumunda ders yükü olması halinde bu alana yöneticilik göreviniz üzerinizden düşmeden alan değişikliği yapabilirsiniz. Görev yaptığınız eğitim kurumu dışında başka bir eğitim kurumunu tercih etmeniz halinde alan değişikliği kılavuzunun 1.8 maddesi hükmü gereğince yöneticilik göreviniz sona erecektir.
Soru: Sınıf öğretmeniyim. 2000 öncesi mezun olduğumdan diplomamda yan alanım Matematik yazıyor. İlköğretime başvurum neden kabul edilmiyor?
Cevap: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 2.2 1/a maddesinde yer alan hüküm gereğince, yan alanınız olan Matematik alanına alan değişikliği yapabilmeniz mümkündür. İlköğretim Matematik alanına, yani ortaokullara alan değişikliği yapabilmeniz TTK’nın 80 sayılı Kararı’na göre mümkün değildir.
Soru: Sınıf öğretmeniyim ve Kimya mezunuyum. Fen ve Teknoloji alanına başvurabiliyor muyum?
Cevap: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 2.2 1/a maddesinde yer alan hükümler gereğince, öncelikle mezun olduğunuz alana, yani Kimya alanına, varsa yan alanınıza, o da yoksa Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği’ne, bunun mümkün olamaması durumunda ise Teknoloji Tasarım alanına alan değişikliği yapabilmeniz mümkündür. Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji alanına alan değiştirmeniz mümkün değildir (Bu durum Fizik ve Biyoloji öğretmenleri açısından da bu şekilde değerlendirilmektedir).
Soru: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 1.5 maddesinde ‘2012 yılında il içi, iller arası ve özür durumundan yer değişikliği yapılan öğretmenlerin il içi alan değişikliğine başvuruları kabul edilmeyecektir’ denilmektedir. Özür durumundan başvuruda bulundum ancak atanamadım. Yani yer değişikliği işlemim gerçekleşmedi. İl içi alan değişikliğine başvurabilir miyim?
Cevap: Yer değişikliği işleminiz gerçekleşmediğinden alan değişikliği başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak yine aynı kılavuzun 1.6 maddesinde yer alan hüküm gereğince alanınızın değişmesi halinde özür durumundan yer değiştirme başvurunuzdan vazgeçmiş sayılacaksınız.
Soru: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 1.7 maddesinde, “Eğitim kurumu yöneticileri, öğrenimleri itibarıyla geçebilecekleri alanda ders yükü bulunması halinde kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle alan değişikliği isteğinde bulunabilecekler” denilmektedir. Burada ders yükünden kasıt norm kadronun olması mıdır?
Cevap: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 1.7 maddesinde yer alan hüküm gereğince, geçmek istediğiniz alanda bulunduğunuz eğitim kurumunda norm kadro olup olmadığına bakılmaksızın ders yükü olması halinde bu alana yöneticilik görevinin üzerinizden düşmeden alan değişikliği yapabilirsiniz.
Soru: Almanca bölümü mezunu sınıf öğretmeniyim. Türkçe Öğretmenliği’ne alan değişikliği yapma hakkım var mı?
Cevap: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 2.2 2/a maddesinde yer alan hükümler gereğince, öncelikle mezun olduğunuz alana, yani Almanca alanına, sonra varsa yan alanınıza, o da yoksa Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenliği’ne, bunun mümkün olamaması durumunda ise Teknoloji Tasarım alanına alan değişikliği yapabilmeniz mümkündür. TTK’nın 80 sayılı Kararı’na göre Türkçe alanına başvuru yapamazsınız.
Soru: İşletme fakültesi mezunu sınıf öğretmeniyim. Bana ticaret lisesinde birkaç alan açılması gerekirken sadece Muhasebe açılıyor, neden?
Cevap: TTK’nın 80 sayılı Kararı’na göre, mezun olduğunuz program İşletme Öğretmenliği olmadığından İşletme Öğretmenliği alanının kaynak olduğu ve karar eki çizelgenin 56 ve 61. sıralarında yer alan alanlara işletme bölümü mezunlarının atanabilmesi mümkün bulunmamaktadır. Muhasebe alanı ekranınıza açılsa dahi başvurunuz yukarıdaki gerekçe gereği reddedilecektir.
Soru: Sınıf öğretmeni olarak ilköğretimde okul müdürlüğü görevini yürütüyorum. Okulumda boş norm olmadığı için alan değişikliği hakkımı kullanamıyorum. Başka okulu tercih ettiğimde yöneticiliğim düşecek. Ne yapmam gerekir?
Cevap: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 1.7 maddesinde yer alan hüküm gereğince, geçmek istediğiniz alanda bulunduğunuz eğitim kurumunda norm kadro olup olmadığına bakılmaksızın ders yükü olması halinde bu alana yöneticilik görevinin üzerinizden düşmeden alan değişikliği yapabilirsiniz. Görev yaptığınız eğitim kurumu dışında başka bir eğitim kurumunu tercih etmeniz halinde il içi alan değişikliği kılavuzunun 1.8 maddesi hükmü gereğince yöneticilik göreviniz sona erecektir.
Soru: Sınıf öğretmeni olarak kendi okulum dışında başka bir okula alan değişikliği yaptığımda yöneticiliğim düşecek. Sınava dayalı müdür atamalarında bana kendi isteğinle yöneticilikten vazgeçtin diye bir yıllık bekleme süresini uygularlar mı?
Cevap: Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik’in 28. maddesi hükümleri gereğince alan değişikliği nedeniyle yer değiştiren yöneticiler için bir yıllık bekleme süresi uygulanmayacaktır.
Soru: Fizik öğretmenliği mezunu sınıf öğretmeniyim. Kendi okulumda boş norm bulunan Fen Bilgisi Öğretmenliği’ne geçmek istiyorum ancak açılmıyor, neden?
Cevap: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 2.2 1/a maddesinde yer alan hükümler gereğince, öncelikle mezun olduğunuz alana, yani Fizik alanına, varsa yan alanınıza, o da yoksa Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği’ne, bunun mümkün olamaması durumunda ise Teknoloji Tasarım alanına alan değişikliği yapabilmeniz mümkündür. TTK’nın 80 sayılı Kararı gereğince Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji alanına alan değiştirmeniz mümkün değildir.
Soru: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 2.2. maddesinde Talim ve Terbiye Kurulu’nun 07/07/2009 tarihli ve 80 sayılı Kararı ile 12/09/2012 tarihli ve 5110 sayılı mütalaası doğrultusunda 2012 yılına mahsus olmak üzere; sınıf öğretmenleri aşağıdaki öncelik sırasına göre;
a) Yüksek öğrenimleri diğer alanlara atanmaya kaynak teşkil edenler öğrenimlerine göre atanabilecekleri alana veya diplomalarında yazılı olan yan alana ya da öğretmen yetiştiren iki yıllık yükseköğretim kurumu mezunları lisans tamamladıkları alana atanabilirler dediği için yan alanıma başvuruda bulunamıyorum. Neden öncelik sırası uygulanıyor?
Cevap: Söz konusu mütalaa gereği alan değiştirmek isteyen öğretmenlerin bu öncelik sırasına göre başvuru yapmaları gerekmektedir.
Soru: Sınıf öğretmeniyim. Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği alanında çok sayıda boş norm olmasına rağmen bana açılmıyor, neden?
Cevap: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 2.2 2/a maddesinde yer alan hükümler gereğince, öncelikle mezun olduğunuz alana, sonra varsa yan alanınıza, o da yoksa Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği alanına alan değişikliği yapabilirsiniz. Bu nedenle doğrudan Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği alanını tercih etmeniz mümkün değildir.
Soru: Sınıf öğretmeniyim. Mezuniyet alanım Tarih öğretmenliği ancak Sosyal Bilgiler Öğretmenliği’ne başvuru yapamıyorum, neden? Oysa liselerde tarih öğretmeni olanlar Sosyal Bilgiler alanını tercih edebiliyor.
Cevap: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 2.2 2/a maddesinde yer alan hükümler gereğince, öncelikle mezun olduğunuz alana, yani Tarih alanına, sonra varsa yan alanınıza, o da yoksa Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği alanına, bunun mümkün olamaması durumunda ise Teknoloji Tasarım alanına alan değişikliği yapabilmeniz mümkündür. Sosyal Bilgiler alanına alan değişikliği yapabilmeniz TTK’nın 80 sayılı Kararı’na göre mümkün değildir.
Soru: Eğitim Bilimlerinden Eğitim Yönetimi ve Denetimi, Eğitim Ölçme ve Değerlendirme, Eğitim Programları mezunu olanlar Rehber Öğretmenliğe başvurabilir mi?
Cevap: TTK’nın 80 sayılı Kararı eki çizelgenin 66. sırasında yer alan Rehber Öğretmenliğe kaynak olan okullar arasında yer almayan ve yukarıda sayılan bahsettiğiniz bölüm mezunları Rehber Öğretmenliğe alan değişikliği yapamazlar.
Soru: Yöneticiyim ve sınıf öğretmeniyim. Yan alanım Beden Eğitimi Öğretmenliği. Yan alandan dolayı kendi okulumda ders yükü var ancak bana kendi okulum açılmıyor. Yan alanıma yöneticiliğim korunarak geçiş yapabilir miyim?
Cevap: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 1.7 maddesinde yer alan hüküm gereğince, geçmek istediğiniz alan olan Beden Eğitimi Öğretmenliği alanında bulunduğunuz eğitim kurumunda ders yükü olması halinde bu alana yöneticilik göreviniz üzerinizden düşmeden alan değişikliği yapabilirsiniz. Görev yaptığınız eğitim kurumu dışında başka bir eğitim kurumunu tercih etmeniz halinde il içi alan değişikliği kılavuzunun 1.8 maddesi hükmü gereğince yöneticilik göreviniz sona erecektir.
Soru: Eğitim yönetimi ve denetimi alanında yüksek lisans yapanlar Rehber Öğretmenliği’ne başvurabilir mi?
Cevap: TTK’nın 80 sayılı Kararı eki çizelgenin 66. sırasında Rehber Öğretmenliğe kaynak olan yükseköğretim kurumları belirlenmiştir. Bakanlık yüksek lisans eğitimine göre öğretmen ataması yapmadığından yüksek lisans eğitiminize dayalı olarak alan değişikliği yapmanız mümkün değildir.
Soru: Sınıf öğretmeniyim. Aynı binada hem ilkokul hem de ortaokul kısmı var, her ikisinin de yöneticiliğini yapıyorum. Mezuniyetim Matematik Öğretmenliği. Mebbis’te ilköğretimin okul müdürü olarak gözüküyorum. Kendi okulum bana açılmıyor. Kadrom ortaokulda olsa idi açılır mıydı?
Cevap: İlköğretim matematik alanına, yani ortaokullara alan değişikliği yapabilmeniz TTK’nın 80 sayılı Kararı’na göre mümkün değildir. Ancak, ortaöğretim liselere alan değişikliği yapabilirsiniz. Kadronuz ortaokulda olsa dahi bu okula alan değişikliği yapabilmeniz mümkün değildir.
Soru: El Sanatları öğretmeniyim. Teknoloji Tasarım alanına atandığımda tekrar liselere atanabilir miyim, atanamaz isem yeniden eski branşıma geçebilir miyim?
Cevap: Bugün itibarıyla liselerde Teknoloji Tasarım dersi bulunmadığından liselere atanmanız mümkün değildir. Bakanlık tarafından her yıl alan değişikliği duyurusu yapılmakta, bu duyurularda alan değişikliği hakkı verilirse yeniden alan değişikliği yapabilirsiniz.
Soru: Fen-Edebiyat fakültesi sosyoloji bölümü mezunuyum. Rehber Öğretmenliğe müracaat etmek istediğimde başvuru yapamıyorum ama aynı şartlarda arkadaşım başvuru yapabiliyor, neden?
Cevap: TTK’nın 80 sayılı Kararı eki çizelgenin 66. sırasında Rehber Öğretmenliğe kaynak olan yükseköğretim kurumları belirlenmiştir. Sosyoloji bölümü Rehber Öğretmenliğe kaynak teşkil etmediğinden başvuru hakkınız bulunmamaktadır.
Soru: Sınıf öğretmeniyim. Fransızca Öğretmenliği bölümü mezunuyum. Türkçe Öğretmenliği’ne branş değişikliği yapmak istiyorum. Kadrom Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde. Yurtdışında geçici görevle Türkçe Öğretmenliği yapmama rağmen branş değişikliği hakkı neden bize verilmemiştir?
Cevap: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 2.2 1/a maddesinde yer alan hükümler gereğince, öncelikle mezun olduğunuz alana, yani Fransızca alanına, varsa yan alanınıza, o da yoksa Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği’ne, bunun mümkün olamaması durumunda ise Teknoloji Tasarım alanına alan değişikliği yapabilmeniz mümkündür. TTK’nın 80 sayılı Kararı gereğince Türkçe alanına alan değiştirmeniz mümkün değildir.
Soru: 2011 Aralık ayında özür durumundan yer değişikliği işlemim gerçekleşti. Bana başvuru imkanı tanınmaz iken, 2012 Ağustos’ta yer değişikliği yapanlara başvuru imkanı sağlanıyor ve başvuruları kabul ediliyor, neden?
Cevap: Alan değişikliği kılavuzunun 1.5 maddesinde yer alan hüküm gereğince, 2012 Ağustos ayında il içi, iller arası ve özür durumundan yer değişikliği yapan öğretmenlerin alan değişikliği başvuruları kabul edilmeyecektir. Bu nedenle her ne kadar 2011 Aralık ayında yer değişikliği işleminiz gerçekleşmiş olsa da, siz ve sizin durumunuzda olan tüm öğretmenler 2012 Ocak ayında göreve başladığından kılavuzun 1.5 maddesi hükmü gereğince alan değişikliği yapabilmeniz mümkün değildir.
Soru: Sınıf öğretmeniyim. Diplomamda yan alanım yazmıyor. Elimde yan alan başarı belgem var. Branş değişikliği için bu belge geçerli midir? Kabul edilir mi?
Cevap: İl içi alan değişikliği kılavuzunun 2.2 2/a maddesinde yer alan hükümler gereğince, diplomanızda yazılı yan alana geçiş hakkı tanınmaktadır. Diplomanızda yan alanınız yoksa, alan değişikliği yapmanız mümkün bulunmamaktadır.
Soru: Sınıf öğretmeni olarak çalışmaktayım. 2012 Yılı Öğretmenlerin İl İçi Alan Değişikliği Kılavuzu hükümleri çerçevesinde Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği’ne atanmam durumunda ek ders ücretimde bir artış olur mu?
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 176. maddesinde, ek ders ücretlerinin, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere yüzde 25 fazlasıyla ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Bu kapsamda Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği’ne alan değişikliği yapmanız durumunda ek ders ücretinizin yüzde 25 fazlasıyla ödenmesi gerekmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.