İkinci hayat anneleri...

İkinci hayat anneleri...

Organ nakliyle yeni bir yaşama "merhaba" diyen kadınlar, şimdi bebeklerine hayat veriyor. Eskiden organ nakilliler için son derece riskli olarak kabul edilen anneliği, şimdi daha fazla kadın yaşıyor

Organ nakliyle yeni bir yaşama "merhaba" diyen kadınlar, şimdi bebeklerine hayat veriyor. Eskiden organ nakilliler için son derece riskli olarak kabul edilen anneliği, şimdi daha fazla kadın yaşıyor

Böbrek ve karaciğer naklinden sonra sağlıklarına kavuşan kadınlar, bebeklerine de hayat veriyor. Eskiden tüm riskleri göze alıp yeni hayatlarında bir de hayat veren annelerin sayıları bir iki taneydi. Şimdi bu anneler çoğalıyor. Sağlıklarına kavuşan kadınlar, organ nakillerinin ardından bir de annelik mutluluğunu tadıyor.

7 YIL DİYALİZE GİRDİ
Bu annelerden biri de 8 yıl önce yurt dışında geçirdiği böbrek nakli operasyonunun ardından ikinci bir hayata merhaba diyen 36 yaşındaki Gülten Fersan... Bir yıl önce oğlunu kucağına aldığında yıllarca çektiği hastalık nedeniyle adını Umut koydu. Gülten Fersan 19 yaşındayken iflas eden böbrekleri nedeniyle tam 7 yıl boyunca diyalize girdi. Ailesinden kimsenin böbreği uymadığı için yıllarca hastanelerin organ bekleme listelerinde bekledi. Her çalan telefona umutlandı. 26 yaşında İran'da böbrek nakli olduktan sonra sağlığına yeniden kavuşup, döndü. O günden sonra hayatı değişti. Kemal Fersan ile evlendi. Mutlu bir evliliğin ardından çocuk istediler, doktorlarının kontrolünde tüm hamileliği izlendi. Gülten Hanım "Diyalizde olsaydım hamile kalamazdım. Organ nakli olan kadınlar hamile kalmaktan korkuyorlar. Fakat anne baba olmak onların da hakkı. Umut bizim umudumuz oldu, onların da neden bir Umut'u olmasın?" diyor.
31 yaşındaki Nihal Epbaygün'ün biricik oğlu Metin de 4 aylık oldu. Annesi 2005'te böbrek yetersizliği sebebiyle diyaliz tedavisine başlamış. 2006'da böbrek nakliyle ikinci hayatına başlayan Epbaygün, nakilden 4 yıl sonra, 30 yaşında anne olmuş. Organ naklinden sonra kendimi hasta statüsünden çıkardım ve hayatıma kaldığım yerden devam ettim diyen Nihal Epbaygün, doktorları anne olabileceğini söyledikleri zaman inanamadığını anlatıyor. Şimdi oğlu Metin Onur 4 aylık...
Feriha Tuncer de ikinci hayat annelerinden. Tüp bebekle anne oldu. 1998'de babasından aldığı böbrek ile ikinci hayatına başlayan ve 7 yıllık evli olan Feriha Tuncer, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "İlk başta tereddüt ettim, korkularım vardı ama sonra hepsi geçti. Rahat bir hamilelik geçirdim. Nakilli kadınların başka problemleri, hastalıkları yoksa gözetim altında anne olmalarını tavsiye ediyorum."

DOKTORLAR DESTEKLİYOR
Prof. Dr. Alper Demirbaş / Antalya Medical Park Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı
Organ naklinden sonra nakilli hastalar normal hayatlarına devam ediyorlar hatta çocuk sahibi bile olabiliyorlar. Bu da bize gösteriyor ki nakiller çok önemli ameliyatlar. Nakil hastaların yaşam kalitesini yükseltiyor ve istenirse anne bile olunabiliyor.

Prof. Dr. Alp Gürkan / Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı
Çocuk sahibi olan annelerimiz var. Biz, nakilden sonraki ilk yıl hamileliğe izin vermiyoruz. Birinci yıldan sonra çocuk doğurabilirler. Diyalize giren kadınların anne olma yetenekleri azalır, nakilden sonra çocuk sahibi olma yeteneğini de kazanıyorlar. Normalden biraz daha sık kontrole gidiyorlar, daha çok su içiyorlar fazla kilo almıyorlar. Bazı ilaçları değiştiriyoruz ve bizim kontrolümüz altında sağlıklı bir hamilelik dönemi geçiriyorlar.
Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.