İhsanoğlu 'bilim tarihinin nobeli'ni alacak

İhsanoğlu 'bilim tarihinin nobeli'ni alacak

Bilim tarihinin en prestijli ödülü olan Koyre Madalyası ilk kez bir Türk bilim adamının oluyor.

Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi iki yılda bir verdiği ödüle bu yıl İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu'nu layık gördü. Prof. İhsanoğlu Koyre Madalyası'nı 12 Aralık gecesi Paris'te düzenlenecek törenle alacak.

Teşkilat tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, bilim tarihi alanındaki sıra dışı ve çığır açan çalışmalar yaparak bu alana büyük hizmetler veren bilim adamlarına verilen Koyre Madalyası'nın sahibi Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi üyeleri arasında yapılan oylama ile belirleniyor. İhsanoğlu, akademiye 1999 yılında, Ordinaryus Prof. Aydın Sayılı'nın ardından kabul edilen ikinci Türk. Bu madalyaya uzun yıllardan beri dünya çapında yapmış olduğu araştırma ve eserleri sonucunda uygun görüldü. Prof. İhsanoğlu'nun 25 yıldan bu yana süren Osmanlı bilim tarihi üzerine geniş bir bilim kurulu ile hazırlamakta olduğu 15 ciltlik çalışması da bulunuyor. 1927'de kurulan Bilim Tarihi Akademisi, Koyre Madalyası'nı 1968 yılından bu yana veriyor. Adını bilimsel düşünce tarihçisi Alexander Koyre'den alan madalyanın ilk sahibi Isaac Newton'un bilimsel çalışmalarını derleyerek gün ışığına çıkaran Derek Thomas Whiteside, son sahibi ise Guy Beaujouan olmuştu.

ABD ile sağlık alanında işbirliği

Bu arada İKÖ ile ABD arasında üye ülkelerde anne ve çocuk sağlığının iyileştirilmesine yönelik işbirliği anlaşması imzalandı. Örgütün Cidde'deki genel merkezinde dün gerçekleşen imza törenine Genel Sekreter İhsanoğlu ile ABD'nin teşkilat nezdindeki özel temsilcisi Sada Cumber katıldı. Protokol ile teşkilata üye ülkelerindeki 1 milyon anne ve çocuğuna ulaşılması hedefleniyor. 'İKÖ'deki Her Anne ve Çocuğa Acil Bakımla Ulaşmak' başlığı taşıyan anlaşma, ABD'nin İslam ülkelerindeki imajını güçlendirecek bir hamle olarak değerlendiriliyor. Artık İKÖ ve ABD'li uzmanlar, anne-çocuk sağlığı konusunda birlikte çalışacak.
zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.