İhracatçıdan TÜSİAD'a cevap: Hiçbir kurumun rakibi değiliz

İhracatçıdan TÜSİAD'a cevap: Hiçbir kurumun rakibi değiliz

Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne (TİM) yasal güvence sağlayan yasaya TÜSİAD'ın karşı çıkmasını değerlendiren Başkan Mehmet Büyükekşi, kurumlar arası tartışmaya girmek istemediğini söyledi.

TOBB üyesi olduklarını, TÜSİAD'ın da TİM'in üyesi olduğunu hatırlatan Büyükekşi, "Bu zamana kadar birlikte güzel işler yaptık, bundan sonra da yapacağız. Biz bir sektörel yapılanmayız.



Tek amacımız ihracatı artırabilmek ve bunun gerekliliği neyse onu yapıyoruz. Hiçbir kurumun rakibi değiliz, onlar da bizim rakibimiz değil." dedi. Meclis'ten geçen TİM Yasası görüşülürken Patronlar Kulübü'nün tasarının kabul edilmemesi için bakanlar ve Başbakan'a, "Yasayı çıkarmayın TİM de kapatılsın." şeklinde mektup yazdığı öne sürüldü. 'Türkiye'nin En Büyük Bin İhracatçısı' araştırmasının açıklandığı toplantıda soruları cevaplayan Büyükekşi, TÜSİAD'ın, "TİM'in ihracatın artışına büyük katkı verdiğini" söylediğini dile getirdikten sonra şunları aktardı: "Bundan sonra daha çok katkı verecek. Bizi isteyip istememeleri diye bir şey kabul etmiyorum." Şimdiye kadar kanun olmadan bir kararname ile işlerini yapabildiklerini bundan sonra gücünü kanundan alacaklarını vurgulayan Büyükekşi'ye göre, bundan önce TİM ihracatçı birlikleriyle aynı seviyede bir kurumdu. Her ne kadar çatı örgütü dense de tam olarak değildi. Şimdi tam bir çatı örgütü oldu. Bütün ihracatçı birlikleri ve kamu arasında köprü vazifesi görecek.

TİM'in 'Türkiye'nin En Büyük Bin İhracatçısı' araştırmasına göre, 2008 yılı ihracat şampiyonu TÜPRAŞ oldu. Geçen yıl 4,47 milyar dolar ihracat yapan TÜPRAŞ'ı, 3,76 milyar dolarla Ford ve 3,27 milyar dolarla Renault izledi. 132 milyar dolarlık ihracatın yüzde 67,5'ini ilk bin firma gerçekleştirdi. 503 ihracatçısı ile en başarılı il İstanbul, 632 firma ile en başarılı bölge Marmara Bölgesi oldu.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.