İfade alma krizi

İfade alma krizi

DTP'li 5 vekilin zorla duruşmaya götürülmesine yönelik fezleke krize yol açtı. Ayna, “Önce Başbakan ifade versin” derken Adalet Bakanı Ergin, DEP'lilerin Meclis çıkışı gözaltına alındıkları 1994'teki olayları anımsattı



DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ile Van Milletvekili Fatma Kurtulan, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in, Anayasa'nın 14. maddesine göre “polis zoruyla duruşmaya götürülmelerine” yönelik fezleke hazırlanması yeni bir krizin başlamasına neden oldu.

'İfade vermeyeceğiz'
Ayna, AKP ve CHP'nin liderleri dahil birçok vekil hakkında fezleke düzenlendiğini belirterek “Ne zamanki Başbakan, hakkındaki yolsuzluk ve zimmet davalarıyla ilgili savcılığa ifade verirse, biz de düşüncelerimizi açıkladığımızdan dolayı açılan davalarla ilgili oturur, düşünür, bir karar alırız. Ama şu anda ne Meclis Başkanı ile bu konuyu görüşmeyi ne de savcılığa gidip ifade vermeyi düşünüyoruz. Dokunulmazlık bir bütündür. Bir bütün olarak kaldırılmasını her zaman istedik” dedi.
ANKA'ya konuşan Demirtaş ise, “Bizi yargılamak istiyorlarsa zorla götürmeleri lazım. Yargılanmaktan çekinmiyorum, veremeyecek hiçbir hesabım yok. Gelsinler, zorla götürsünler. Ayağımızla gidip, kuzu kuzu bu hukuksuzluğa ortak olmayacağız. Adam öldürmekten yargılanan milletvekili yargılanmadı. Bizse konuşmalardaki barış çağrılarımız için yargılanmak isteniyoruz” diye konuştu.
TBMM Başkanı Köksal Toptan da gazetecilerin soruları üzerine, konu hakkında hukuki inceleme başlattığını ve TBMM'nin yapabileceği fazla bir şey olmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Bize yazılan yazıda, TBMM'ye duyulan saygı nedeniyle şimdiye kadar beklenildi. Bizim aracılığımızla bir duyuru yapılması ve adı geçen milletvekillerinin bu şekilde gidip savunmaları yapmaları isteniyor. Doğrudan mahkemeler bunu yapabilirdi. Nezaket gösterdiler. Biz de nasıl yardımcı oluruz diye çalışma yapıyoruz. Anayasanın lafzına baktığımız zaman, aslında davet üzerine savunma yapmaya gidilmediği takdirde, yasaların öngördüğü şekilde, ısraren sanıkların mahkemeye götürülüp orada savunmalarının yapılmasının sağlanması mümkün. İlgili Ağır Ceza Mahkemesi ise böyle bir yol deniyor. Bakalım ne yapacağız, inceleniyor.”

'DEP'teki uygulama farklı'
Toptan, 1994 yılında DEP'li vekillerin TBMM çıkışında tutuklanarak götürülmesinin anımsatılması üzerine, “1994'teki uygulama farklı. Orada dokunulmazlık kaldırıldı. Arkadaşlarımız savunmalarını yapmak için mahkemeye götürülmedi. Buradaki farklı” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin 1994'teki olayları anımsatarak, “Burası hukuk devleti. Hukuk devletinin gerekleri yerine getirilir. Geçmişte yaşanılan üzücü ve acı tecrübelerden de çıkarımlar yapmak durumundayız. Anayasa'nın dokunulmazlıklarla ilgili 83. maddesi çok açık. Bu madde uzun zamandır uygulanıyor. İstifham gerektirecek bir durum söz konusu değil” şeklinde konuştu.





Meclis çıkışı gözaltına alınmışlardı
Aralarında Orhan Doğan'ın da bulunduğu DEP milletvekilleri 1994 yılında TBMM çıkışında gözaltına alınmışlardı DEP'li-lerin bu şekilde gözaltına alınması siyasi çevrelerde tartışma yaratmıştı.

milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.