İç talebi canlandırmak için 2-3 aylık vergi indirimi geliyor

İç talebi canlandırmak için 2-3 aylık vergi indirimi geliyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in önceki gün duyurduğu dördüncü ekonomik önlem paketinin ayrıntıları netleşmeye başladı.

İç talebi canlandırmayı hedefleyen hükümet, başta otomotiv, inşaat ve tekstil olmak üzere bazı sektörlerde 2-3 ay süreyle vergi indirimine gidecek. Zaman'ın edindiği bilgilere göre, stoklarda bekleyen yaklaşık 150 bin aracın eritilmesi için yüzde 37'lik Özel Tüketim Vergisi, inşaat sektörünü rahatlatmak amacıyla da 150 metrekarenin üzerindeki konutların yüzde 18 olan KDV'si düşürülecek. Paket kapsamında ihracata destek amacıyla Eximbank'ın sermayesi de yeniden yükseltilecek; bu kapsamda sermayenin 1,5 milyar liradan 2 milyar liraya çıkarılması öngörülüyor.

Ekonomi yetkilileri, özellikle krizden ciddi şekilde etkilenen ve dönem dönem üretimlerine ara veren otomotiv başta olmak üzere, istihdam açısından büyük önem taşıyan inşaat ve tekstil sektörlerinde KDV ve ÖTV indiriminin gündemde olduğunu bildirdi. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, önceki gün yeni önlem paketinde talebi artırmak için mali disiplini bozmayacak şekilde vergi düzenlemelerine gidileceğini söylemişti. Otomotiv sektörünün son derece sıkıntılı durumda olduğunu, bunun aşılması için gelen taleplerin de değerlendirildiğini belirten yetkililer, "Gelecek hafta son şekli verilmesine çalışılan pakette, vergi indirimlerinin iki ya da üç ay süreyle uygulanması planlanıyor. Bu indirimle sektörlerde canlanmanın sağlanması hedefleniyor." dedi. Yetkililer, otomotiv sektöründe Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde bir indirimin gündemde olmadığını, ancak sektöre yönelik ÖTV ve KDV indiriminin dışında bir kredilendirme üzerinde çalışıldığını da vurguladı. Şu aşamada, ekonominin daraldığı ve gelirlerin azaldığı bir dönemde, olumlu etkisini daha uzun sürede gösterecek olan Gelir ve Kurumlar Vergisi'nde indirimin gündemde olmadığının altını çizen yetkililer, "Yapılacak indirimler tamamen kısa dönemde iç tüketimin canlandırılmasına yönelik olacak." diye konuştu.

Bir yetkili, konutlarda belli bir metrekare büyüklüğü seçilerek bir vergi düzenlemesi yapılacağını kaydederek, şunları aktardı: "Kesinleşmemekle beraber KDV indirimi belli bir metrekarenin altında ve üstündeki konutlar için ayrı ayrı uygulanacak. Bununla konut stokunun eritilmesi hedefleniyor." Türkiye'de şu anda 3-5 yıllık bir konut stoku bulunduğunu ve bunu eritmek için de vergi düzenlemelerinin önemli olacağını belirten yetkililerin verdiği bilgiye göre, inşaat sektörünü yurtiçinde canlandırmak için konutun dışında kamu yatırımlarının artırılması, yurtdışında da ise müteahhitlere Eximbank aracılığıyla ülke kredileri verilmesi önem taşıyor.
zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.