‘Hurda indirimi ivme kazandırır’

‘Hurda indirimi ivme kazandırır’

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, hurda indiriminin sektöre ivme kazandıracağını, ancak bu konuda henüz alınmış bir karar olmadığını söyledi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ÖTV indirimi ve Kısa Çalışma Ödeneği gibi önlemlerin krizde otomotiv sektörüne önemli katkı sağladığını, hurda indiriminin de sektöre bir ivme kazandıracağını söyledi. Çağlayan ancak bu konuda henüz alınmış kesin bir karar olmadığını ifade etti.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ve Uludağ İhracatçılar Birliği'nce (UİB) düzenlenen konferansa katılan Çağlayan, hurda indirimine ilişkin soruya şu cevabı verdi:

“Yapılacak, yapılır...”
“Olayın, bütçe, Maliye Bakanlığı, Hazine boyutları var. Hepsinin bir bütün şeklinde ele alınması gerekiyor. Ancak sektöre ivme vereceği kanaatindeyim. Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda tekrar görüşeceğiz. Şu an gündemde, ÖTV indiriminin 15 Haziran'a kadar uygulanması var. Bu sektör, vazgeçebileceğimiz değil, öncelikli sektörümüz. 15 Haziran'a kadar gidelim, o günü, şartlarını görelim, oturup, değerlendiririz. Sektör için yapılacak neyse yapılır, hiç kimse endişelenmesin.”

Yol haritası gerekiyor
SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu da ağır ticari araçlarda yüzde 3'lük ÖTV indirimine rağmen, yaprak kımıldamadığını söyledi. Nuhoğlu, Avrupa'da otomotiv sektörünün, üretim yerlerini Türkiye'ye kaydırması fırsatının en iyi şekilde değerlendirilmesi için yol haritası oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Tofaş CEO'su Ali Pandır da, kriz öncesi 400 binlik kapasiteye ulaştıklarını, ancak küresel krizin, bu kapasitenin yüzde 90'ından fazlasını kullanma planını sekteye uğrattığını dile getirdi. Krizle birlikte bu yıla ait iş planlarında yüzde 20'lik küçülme öngörürken, şu anda bu açıklarını kapatmaya başladıklarını belirten Pandır, “Arzumuz, 15 Haziran'da bitecek teşviğin bir şekilde devam edip, yumuşak geçişe dönüşmesi... Aksi takdirde talep bir anda tersine dönüp, bizi tekrar durgunluğa itebilir” dedi.



TÜSİAD Başkanı: Krizden sonra acımasız bir rekabet olacak
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, dünyada derin bir ekonomik krizinin yaşandığını belirterek, “Dünya bu krizi aştıktan sonra çok canlı ve acımasız bir rekabet Türkiye'yi bekliyor olacak. Verimliliği artıracak reformlara devam etmeliyiz. Kriz ortamından çıkmak için IMF destekli bir makro-ekonomik program yapılmalı” dedi. Arzuhan Doğan Yalçındağ, 2008'de Türkiye Sanayiine Sektörel Bakış Raporu hazırladıklarını, buna otomotiv sanayiinden başladıklarını açıkladı. TÜSİAD olarak bu yıl Türkiye'nin yüzde 4.1 daralmasını beklediklerini belirten Yalçındağ, “IMF ile yapılacak bir anlaşma, bundan önce Türkiye'nin kredibilitesi için önemliydi belki, ama bugün artan bütçe açığımızı kontrol edebilmek için de IMF anlaşmasına ihtiyacımız olduğunu söylemeliyim” dedi.



'Eylül ayına kadar önümüzü görüyoruz'
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu da, gerek iç pazardaki ÖTV indirimleri gerekse de yurtdışındaki desteklerle yeniden üç vardiyaya çıktıklarını açıkladı. En azından eylüle kadar önlerini çok iyi gördüklerini dile getiren Tunalıoğlu, bu tarihten sonrasının meçhul olduğunu, istihdam açısından Kısa Süreli Çalışma Ödeneği'nin yıl sonuna kadar uzatılmasının gerektiğini söyledi.

Milliyet

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.