Hükümet'ten Azerbaycan için net mesaj !

Hükümet'ten Azerbaycan için net mesaj !

Bakanlar kurulu toplantısından Azerbaycan'a sıcak bir mesaj çıktı.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Bizim ne Ermenistan ile ne de herhangi başka bir ülke ile temaslarımızda Azerbaycan'ın menfaatlerine aykırı, Azerbaycan'ı üzecek bir adım atmamız mümkün değildir" dedi.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Çiçek, Türkiye-Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerine değindi. "Türkiye, komşularıyla, bölgesinde her zaman barıştan, huzurdan ve istikrardan yana olmuştur. Bu, Türkiye Cumhuriyeti devletinin esasen geleneksel dış politikasıdır. 'Yurtta sulh, cihanda sulh'... Bu bizim temel ilkemiz." diyen Çiçek, şunları söyledi:

"Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi sürecinde, belli bir aşamaya geldiğimizin ilan edilmesiyle gelinen bu sürecin, sanki Azerbaycan'ın milli menfaatlerini hiçe sayar bir mecrada ilerlediği gibi bir izlenim yaratan, yanlış ve spekülatif haberlerden rahatsızlık duyduğumuzu açıkça ifade etmek istiyorum.

Ülkeler arasında itilaflarla ilgili müzakerelerin detaylarının belli bir olgunluğa ulaşmadan kamuoyuyla paylaşılması usulden değildir, belli bir noktaya geldikten sonra bunlar kamuoyuyla paylaşılabilir. Aksi halde bu türlü ilişkilerde, bu türlü müzakerelerde beklediğimiz bir fayda varsa, işte baştan katletmiş olursunuz.

Onun için çeşitli barış görüşmelerinde yukarı Karabağ itilafına ilişkin Minsk sürecinde ve daha birçok süreçte izlenen yol da budur. Bundan hiçbir şekilde başka anlamların çıkarılmaması gerekmektedir.

Türkiye kapalı kapılar ardından Azerbaycan'ın menfaatlerini hiçe sayan bir tavrın içerisinde olmamıştır."

Türk dış politikasının Kafkaslar'da, barışı ve refahı amaçladığını belirten Çiçek, "Ermenistan ile ilişkilerimizin normalleşmesiyle hedeflenen budur" dedi.

Çiçek, "Türkiye'nin Karabağ politikası bellidir ve hiçbir şekilde değişmemiştir" vurgulamasıyla, Türkiye'nin, Yukarı Karabağ sorununu Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde barışçı ve kalıcı bir çözüme kavuşmasını arzu ettiğini bildirerek, "Yukarı Karabağ sorunu çözülmeden, bölgede kalıcı huzur, istikrar ve iyi komşuluk ilişkilerini tesis etmek mümkün değildir ve mümkün de olmayacaktır" şeklinde konuştu.

Azerbaycan ile doğalgaz için ilişki kurmayız

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Biz kardeşlik, dostluk ilişkisi sürdürüyoruz. Doğalgaz, petrol veya başka türlü zenginlikleri sebebiyle Azerbaycan ile ilişki kuran bir ülke değiliz" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra gündemdeki konularla ilgili açıklama yapan Çiçek, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çiçek, bir soru üzerine, Türkiye'nin Azerbaycanla kardeşliği temel alan bir ilişki sürdürdüğünü ifade ederek, "Türkiye'nin geriye dönük Azerbaycan ile ilişkilerine baktığınızda bütün Cumhuriyet Hükümetleri meseleye böyle bakmıştır. Onun için bundan sonra da bakılmasında fayda vardır." dedi.

Ergenekon Soruşturması

Çiçek, "Ergenekon Soruşturması ile ilgili olarak kabine içerisinden de Bakan Ertuğrul Günay'ın 'Bu sürecin, AK Parti'nin aleyhine işlediğine yönelik' cümleleri var. Bu konu toplantıda gündeme geldi mi?" sorusu üzerine, konunun Bakanlar Kurulu toplantısında konuşulmasının hukuken mümkün olmadığını söyledi.

Bunun doğru da olmadığını vurgulayan Çiçek, "Hukuki, doğru olmayan bir platformda bizim bu konuları konuşmamız zaten söz konusu olmaz. Biz, böyle bir konuyu konuşmadık" dedi.

Başbuğ'nun açıklamaları

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, geçtiğimiz günlerde dile getirdiği "bölücü terör örgütünün dağdan inmesine yönelik mevcut düzenlemelerin de ötesine geçilmesi"yönündeki değerlendirmesinin hatırlatılarak, "Bu mesajlar Bakanlar Kuruluna yansıdı mı?" sorusuna Çiçek, "Böyle bir noktada yoruma dayalı bir açıklama yapmak yerine, önümüzdeki günlerde Milli Güvenlik Kurulu var. Orada bu muhtemeldir ki konuşulabilir. Daha gündemi gelmedi. Konuşulabilir" yanıtını verdi.

KKTC'deki seçimler

Cemil Çiçek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde dün yapılan seçime ilişkin, "Bu seçimler açıkça göstermiştir ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde demokrasinin ne kadar kökleştiğini, ne kadar kurumsallaştığını, gerçekten standardı yüksek bir demokrasiyi orada yaşattığını bütün dünyaya ispat etmiştir" dedi.

Adada 2 ayrı demokrasinin ve 2 ayrı halkın bulunduğuna işaret eden Çiçek,"Seçimler de devlet yönetimi için yapıldığına göre, bunun tabi sonucu, orada 2 tane de ayrı devlet vardır" diye konuştu.

Karayolları, özel bütçeli idare olacak

Çiçek, ayrıca, Bakanlar Kurulu'nda Karayolları Genel Müdürlüğünün Kuruluş ve Görevleriyle ilgili Tasarı'nın ele alındığını belirterek, halen genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri arasında yer alan Karayollarının, yasa tasarısıyla özel bütçeli idareler arasına girmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Karayolları hizmetlerinin sunumunda karşılaşılan en önemli sorunların başında kamulaştırma problemi geldiğine işaret eden Çiçek, tasarıyla, "hazineye ait arsayla takas olanağı" getirileceğini" vurguladı.

http://www.haber3.com/news_detail.php?id=467691

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.