Hubble yeniden faaliyete geçti

Hubble yeniden faaliyete geçti

Onarım ve modernizasyon çalışmaları tamamlanan Hubble teleskobu, yeni araçlarla donanmış olarak yeniden faaliyete geçti.

Amerikan Uzay ve Havacılık Kurumu (NASA) yetkililerinden Kyle Herring, yaptığı açıklamada, Atlantis uzay mekiği astronotlarının 5 gün süren çalışmalarını tamamlamalarının ardından Atlantis'in, Hubble'dan ayrıldığını söyledi.

Astronot Megan McArthur'un kullandığı Atlantis'in robot kolunun teleskoptan ayrıldığı ve bu operasyon sırasında Mike Massimino ve Mike Good adlı astronotların sorun çıkması ihtimaline karşı "tetikte beklediği", ayrılma operasyonunun sorunsuz tamamlandığı kaydedildi.

Herring, teleskobun yeniden tek başına çalışmaya başladığını kaydetti.

7 kişilik mürettebatın bulunduğu Atlantis mekiğinin cuma günü Florida'daki Cape Canaveral üssüne dönmesi bekleniyor.

Atlantis'teki görev komutanı Scott Altman da Houston'daki NASA yetkililerine bilgi verirken, "Hubble'ı bıraktık, teleskop keşif görevine sorunsuz şekilde yeniden başladı. Bu görev aklıma geldiğinde, bunun bizim için inanılmaz bir macera olduğunu düşünüyorum. Bu, bence insanın neleri başarabileceğini gösteriyor" ifadesini kullandı.

Her şeyin planlandığı gibi gitmediğini belirten Altman, özellikle uzay yürüyüşlerinde zorluklarla karşılaştıklarını kaydetti.

-HUBBLE'DAKİ ONARIM-

Cape Canaveral'dan 8 gün önce fırlatılan Atlantis, geçen çarşamba günü Hubble'a kenetlenmiş ve teleskobu onarma çalışmaları geçen perşembe günü başlamıştı.

Amerikan uzay mekiği Atlantis'in astronotları, bu sabah beşinci ve son uzay yürüyüşlerini tamamladı. Astronotlar 5 uzay yürüyüşünde yaklaşık 36 saat çalıştı.

Astronotlar bu yürüyüşlerde, Hubble'a kameralar, yeni bir bilgisayar ve uzay araçlarının teleskoba kenetlenebilmesini sağlayacak yeni bir mekanizma taktı, uzay teleskobunun jiroskop alıcılarını ve Hubble'a yörüngenin karanlık tarafında elektrik sağlayan bataryaları değiştirdi.

Çalışmalar sırasında, teleskobun tayfölçeri onarıldı ve ısı koruma paneli de yerleştirildi.

Hubble, yenileştirme çalışmalarıyla bir süre daha görev yaptıktan sonra görevini James Webb teleskobuna devredecek. Onarım ve modernizasyonun ardından Hubble'ın 5-10 yıl daha çalışabileceği ve teleskopta bir daha onarım çalışması yapılmayacağı belirtiliyor.

19 yıllık Hubble, bu sürede dünyaya 750 binden fazla resim ve milyonlarca veri gönderdi.

Atlantis mekiğindeki biri kadın 7 astronotun Hubble'a geçen sonbaharda gönderilmesi planlanıyordu, ancak teleskop bozulduğu için o dönemde onarım ekibi gönderilmedi.

Teleskobun uzaydan sıra dışı görüntüleri elde etmeye yarayan ve topladığı verileri düzenleyerek Dünya'ya gönderen Science Data Formatter adı verilen ünitesinin A yüzünün, geçen yıl 27 eylülde bozulmasından sonra NASA, B yüzü denilen ve teleskobun hizmete girdiği 1990'dan bu yana hiç kullanılmayan yardım sistemini yeniden programlamak zorunda kalmıştı.
zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.